Първата по рода си у нас библиотека на картографията и морското дело ще бъде открита в рибарското селище „Ченгене скеле” край Бургас. Това разказаха жители на китното крайморско селище, които от няколко години събират и съхраняват хиляди тематични книги.

Любителите на морето в „Ченгене скеле” са и любители на литературата от години. Там няма къща без книги, а рибарските разкази често са преплетени с теми за класически романи с морски истории. Морската библиотека и читалище обаче са проект от изключително значение не само за Бургас, но и за цялата страна. Идеята тръгва от потомък на възрожденците - братя Миладинови, предаде NOVA.

„Идеята тръгна още преди четири пет години, за създаване на една библиотека и народно читалище, където ще се представят морски неща, картографии, мореплавателни карти, архиви на морски вестници”, сподели Димче Миладиноски.

Читалището ще се помещава в новострояща се мултифункционална зала край „Ченгене скеле”. Място, което все още притежава колоритния образ на автентичното, неподправеното, с натрапчив мирис на море. Рибарското селище  посреща своите посетители с вечния цитат на Ърнест Хемингуей: „Всичко, което е далеч от морето, е провинция“.

„Тази мъдрост е на хората, влюбени в морето. Тук контрастът между новото и старото най-ясно се вижда. Хората обичат да четат, настояват да четат, интересуват ги естествено морските истории”, смята кметът на рибарското селище Димитър Янчев.

В чест на американския писател Джон Стайнбек пък местните жители са нарекли и главната улица в „Ченгене”-то „Консервна”.

„Ако имаме възможност и намерим финансиране ей там някъде или ей тук да направим постамент на Стайнбек. Ще намерим кой да го финансира цялото мероприятие, защото ще бъде много хубаво. В България, не в България, ами в света няма улица „Консервна”. Проверявали сме го”, подчерта рибарят Стоян Проданов.

А веднага след като книгите бъдат подредени в читалището, първите планове на местните е в чест на морското творчество „Ченгене скеле” да бъде домакин на фестивални вечери на поезията.

„Рибарски вечери на поезията от световен ранг. Народното читалище вече е факт, имаме регистрация, имаме дарения на много книги, архиви, карти, книги над 30 хиляди на брой са в момента”, обясни Миладиноски.

Сред събраните книги, които рибарите ревниво съхраняват, вече има богата колекция от проза, поезия с морска тематика, учебници по ветроходство, разкази за леководолазна дейност, сборници за флота от няколко войни, корабни дела и картография, списания с морска тематика от миналия век, както и романи за пирати и фантастика. Повече от 25 хиляди документа по картография и морско дело вече се дигитализират от учредителя на Българската картографска асоциация Стефан Пейков.

„Картите са събирани заедно с помощта на министерството на отбраната в Република България и те са дарени на господин Стефан Пейков. И имаме дарение, цялата морска архива град Варна ни я дари на нас. Дарения от стари библиотеки, лично мои книги и надявам се, че ще има още повече, това да бъде един апел към всички граждани, които може да ни помогнат с още книги, да могат да ни дарят”, обясни Миладиноски.

„От цялата страна се обаждат хора, които искат да ни предоставят такава литература, с морска насоченост. Стара периодика, така че ще трябва да мислим много сериозно върху бъдещата сграда, бъдещо съхранение на това богатство, тъй като по всяка вероятност ще бъдем единствено читалище с морска насоченост”, смята кметът на селището.
Рибарите, които дори и през зимата не остават без посетители, фотографи и туристи, знаят, че новата идея ще доведе още любители на морето и литературата.

„Предполагам че ще работим върху литературни четения, маринестична поезия. Имаме идеята да действа постоянна изложба на художници маринисти”, обясни Янчев. Проектът се ползва и с подкрепата на Националната библиотека.
NOVA