Окръжната прокуратура в Смолян внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение - постоянен арест спрямо мъж на 48 г. за издаване на фалшивите COVID сертификати в Пампорово, съобщиха от обвинението.

NOVA разкри как е действала схемата с фалшивите сертификати в Пампорово

Той е привлечен като обвиняем за това, че на 8 януари в лаборатория в курортен комплекс “Пампорово“, неправомерно е добавил компютърни данни в информационна система на Министерство на здравеопазването, въз основа на които са издадени „Удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-СоV2".

Той е обвинен и за това, че на 9 януари  в лаборатория в курортен комплекс “Пампорово“, като изпълнявал работа за юридическо лице, поискал сумата от 300 лева, който не му се следва, за да извърши действие в нарушение на задълженията си при осъществяване на търговска дейност.

По делото е установено, че на 9 януари обвиняемият поискал и получил 300 лева, за да въведе неправомерно в информационната система на Министерството на здравеопазването данни за наличие на антитела срещу коронавирус, без да са извършвани медицински изследвания на определено лице.

Каква е схемата с фалшивите COVID сертификати в Пампорово (ВИДЕО)

Същият ден той е бил задържан от полицейските служители при предаване на парите, преди да успее да въведе данните. Ден по-рано успял да въведе в информационната система данни за други две лица, които също не били изследвани, за което е получил възнаграждение от 600 лева.

Така били издадени две удостоверения за наличие на антитела. Той е работел на граждански договор в лабораторията. Предстои Окръжен съд-Смолян да насрочи заседание по делото за мярката.