Тритонът регенерира опашката и крайниците си
Тритонът регенерира опашката и крайниците си / Thinkstock/Getty Images

Тритонът регенерира опашката, краката, ръцете си, пише Gizmag, цитиран от агенция „Фокус".

За пръв път учени са разгадали механизма на повторно израстване на части на тялото - постижение, което може да проправи път към регенерация на мускули при бозайници.

Екип от Университета в Цукуба, Япония, и от Университета в Дейтън, Охайо, е изследвал два вида клетки, за които се смята, че изпълняват ключова роля в мускулната регенерация на тритона - клетки от скелетни мускулни влакна и стволови/прогениторни клетки.

Прогениторните клетки са клетки, които живеят в мускулните влакна и могат да се превърнат в специализирани мускулни клетки.

Плоските червеи държат ключа към безсмъртието

Към срещан в Япония вид тритон учените са добавили ген, който е свързан с червен флуоресциращ протеин и е активен в клетките от скелетни мускулни влакна. Прогениторните клетки пък са били наблюдавани с друг метод. Това е позволило на екипа да проследи процеса на мускулна регенерация.

Защо при хората няма способност за израстване на нови крайници

Оказало се е, че по-младите тритони възстановяват тъканта си предимно чрез прогениторни клетки, а не чрез клетки от скелетни мускулни влакна.

За разлика от това, при зрелите животни клетките от скелетни мускулни влакна са регресирали, навлизали са повторно в клетъчен цикъл и след това са генерирали нови мускулни клетки.