Защо при хората няма способност за израстване на нови крайници
Защо при хората няма способност за израстване на нови крайници / ThinkStock/Getty Images

Учените често изследват земноводни и насекоми, а също китове и делфини, за да открият тайни, свързани с регенерацията - способността за бързо възстановяване на увредени части от организма и дори за израстване на цели крайници, съобщи ЮПИ.

Хората също притежават подобна, макар и по-малка способност. Резултатите от ново изследване навеждат на мисълта, че способността ни за регенерация е по-малка заради битката на генетично ниво, която водим с раковите болести.

Може да се каже, че туморите не са нищо друго, освен безконтролна клетъчна регенерация. Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско заявиха, че идентифицирали човешки ген, който предотвратява добрата и лошата регенерация. Това доказва, че неспособността на човека да регенерира крайници е цената, която плаща за превенция на рака.

За откритието трябва да благодарим на аквариумната риба зебра, която често е използвана в лабораторни експерименти.

"Тъй като през последните 10-15 години бяха извършени много генетични изследвания със способни на регенерация организми като рибите зебра, бях убеден, че тези животни ще ни помогнат да намерим отговор на въпроса "Защо у някои гръбначни регенерират сложни структури, а при хората това е невъзможно?", заяви експертът по пластична и реконструктивна хирургия Джейсън Померанц от университета.

Оказало се, че когато той и колегите му вкарали ген, известен като човешки туморен супресор ARF, в генома на риба зебра, регенеративните й способности изчезнали.

У бозайниците има редица предотвратяващи рака гени, които не само потискат растежа на тумори, но имат също важна роля за образуването на тъкани. Генът ARF обаче се среща единствено у хората. Когато той бил вкаран в генома на риба зебра, учените не забелязали значителни промени в образуването на тъкани или в способността й да възстанови повърхностни рани. Когато обаче била отрязана опашката й, генът задействал механизъм, който предотвратява възможността да израсне нова опашка. "Сякаш генът се е объркал и е взел регенериращи клетки за ракови", поясни Померанц.

Учените отбелязаха, че чрез потискане на ARF ще може да се стимулира израстването на органи от стволови клетки. Потискането на гена обаче може да стимулира и растежа на тумори.

Източник: БТА