Разкриха как се обновяват чистачите на мозъка
Разкриха как се обновяват чистачите на мозъка / ThinkStock/Getty Images

Клетките на мозъка, отговарящи за "реда" в него и "изяждането на нарушителите" се обновяват няколко пъти в течение на човешкия живот, установиха учени от университета в Саутхамптън, цитирани от ТАСС. Осмислянето на жизнения цикъл на тези клетки ще помогне на хората, страдащи от болестта на Алцхаймер и от други невродегенеративни заболявания.

Стимулирайте мозъка с яйца за закуска, съветват учени

Предмет на изследването на британските учени стана микроглията - съобществото на глиални клетки в централната нервна система, в което главна роля играят фагоцитите. Те унищожават инфекциозните агенти и повредените нервни клетки.

Микроглията непрекъснато сканира мозъка, за да отстрани нередностите. Тези клетки изпълняват ролята на чистачи в човешкия мозък. По-рано учените считаха, че те се обновяват много бавно. И че един човешки живот не е достатъчен за пълната им регенерация. Екипът на Катрин Ескю обори тази теза и установи, че по време на земните дни на индивида се осъществяват цели 6 цикъла на обновяване на микроглията.

Все по-близо до разкритието как хората мислят, говорят и чувстват

Новото научно откритие ще помогне в борбата с невродегенеративните заболявания, като множествената склероза, болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Счита се, че те се отключват при прекомерната активация на микроглията. Установяването на жизнения цикъл на микроглията ще даде отговор на въпроса за причастността на тези клетки при психиатричните и невродегенеративните заболявания на мозъка.

Източник: БТА