/ IStock
Руският провоенен активист и критик на президента Владимир Путин - Сергей Удалцов, е бил разпитан по подозрения в извършването на терористични престъпления, съобщи неговият адвокат, предаде Асошиейтед прес.

Удалцов е лидер на "Левия фронт" - група от политически партии, които се противопоставят на Путин и са свързани с Комунистическата партия на Руската Федерация.
Той стана известен по време на протестите през 2011-2012 г., когато се проведоха най-мащабните демонстрации в Русия след разпадането на Съветския съюз, и за кратко бе съюзник на хвърления в затвора опозиционен политик Алексей Навални.

Въпреки че след нахлуването на Русия в Украйна бяха задържани и осъдени много активисти, адвокати и опозиционери, Удалцов не бе сред тях, тъй като изразяваше ясно подкрепата си за войната и анексирането на Крим, но продължаваше да критикува Путин.

Удалцов написа в своя канал в "Телеграм", че полицията е пред дома му, за да претърси дома му.

Адвокатката на Удалцов - Виолета Волкова, заяви пред ТАСС, че по време на обиска са били конфискувани електронни устройства, че срещу Удалцов е било образувано наказателно дело за "оправдаване на тероризма" и че той е бил отведен за разпит. Тя уточни, че не знае с какво е свързано обвинението.

През декември московски съд осъди Удалцов на 40 часа принудителен труд за нарушаване на процедурите, свързани с организирането на митинг, след като той бе задържан на Червения площад в центъра на Москва, където се опита да разпъне знаме с лика на съветския диктатор Йосиф Сталин.

Преди това, през 2014 г., Удалцов бе вкаран в затвора и осъден на 4 години и половина по обвинения, свързани с ролята му в организирането на демонстрация срещу Путин през 2012 г., която прерасна в насилие. Той протестира срещу присъдата си, като обяви гладна стачка, преди да бъде освободен през 2017 г., отбелязва АП.
Симеон Томов/БТА