Започна историческият референдум за Брекзит
87941
Започна историческият референдум за Брекзит
Започна историческият референдум за Брекзит
  • Започна историческият референдум за Брекзит
  • Започна историческият референдум за Брекзит

Съдбовен ден за Великобритания и ЕС. Обединеното кралство провежда историческия референдум за Брекзит. Въпросът да остане ли страната в ЕС или да го напусне очаква отговора на милиони избиратели. От тяхното „да" ии „не" зависи не само бъдещето на Великобритания, но и на ЕС, на световната икономика и на отношенията между Запада и Русия в критичен за международната сигурност момент. Допитването е историческо, защото Великобритания може да се превърне в първата в историята на ЕС държава членка, напуснала Общността.

Началото на историческия референдум беше белязано от ударите на емблематичния часовник и един от символите на Лондон - Биг Бен, точно в 9:00 часа българско време.

Старт на гласуването

Точно в 7:00 ч. местно време в Обединеното кралство отвориха врати изборните секции, където британците ще гласуват на референдума за членството в Европейския съюз. Изходът остава неясен и вотът трескаво се следи от другите държави членки на ЕС.

Елизабет Хърли се съблече в подкрепа на Брекзит (СНИМКИ)

Близо 46,5 милиона британски избиратели разполагат с времето до 22:00 ч., за да отговорят на въпроса: "Трябва ли Великобритания да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?". Резултатът се очаква рано сутринта в петък, след преброяването на бюлетините. Тогава ще стане ясен и окончателният процент на гласувалите, а той е важен, защото може да се окаже решаващ за изхода. На изборите във Великобритания обикновено гласуват между 17 и 25%. Днес обаче се очаква значително по-висока избирателна активност, заяви пред Дарик Струмен Паунов, който живее в Лондон от 12 години.

Ще напусне ли Великобритания ЕС?

Ако британците гласуват за излизане от ЕС, минималният период за напускане след вота ще бъде две години. През този период страната ще продължи да спазва европейските договори и закони, но няма да участва във вземането на решения в съюза, докато преговаря по споразумение за оттегляне и условията на отношенията с останалите страни членки.

Редица от най-уважаваните финансови институции предричат глобална криза и дори разпадане на Евросъюза, ако се стигне до Брекзит.

Групата на най-силните икономики в света Г -7 ще демонстрира в обща позиция готовност за успокояване на пазарите, ако Великобритания реши да напусне ЕС.

Ренци към британците: Направете си услуга и останете в ЕС

Резултатът от референдума не е задължителен. Парламентът може да не се съобрази с него, но ще има силен политически натиск да го направи, особено ако е с подчертано мнозинство на едната страна. Сам премиерът Камерън предупреди, че резултатът ще бъде необратим и ще определи дългосрочното бъдеще на страната и няма да има второ гласуване по въпроса.

Камерън зове британците за оставане в ЕС в името на деца и внуци

Какъвто и да е резултатът, на британското общество му предстои сериозен разговор за имиграцията, социалната държава, структурата на икономиката, състоянието на отбраната и тежестта на мнението на Лондон по света.

Същото важи и за Европейския съюз, защото британският дебат няма как да не се пренесе и в Брюксел и да засили призивите за Европа на няколко скорости или кръга на интегриране, в който България може да се окаже страна не от втора, а от трета категория.