/ iStock/Getty Images
Привържениците на Брекзит празнуват нова победа: след излизането на Великобритания от ЕС страната отново ще издава сини паспорти, вместо да използва "европейския" цвят бордо. Това съобщи днес британското министерство на вътрешните работи, цитирано от Франс прес.

Първите паспорти в тъмносиньо ще бъдат издадени през март, а от средата на десетилетието всички нови британски паспорти ще бъдат в такъв цвят.

iStock/Getty Images

Това ще бъдат и "най-зелените" паспорти, уточни министерството, тъй като въглеродните емисии от производството им са сведени до нула. Те ще бъдат и най-сигурните заради използването на иновативни технологии.

Великобритания въвежда точкова система за привличане на квалифицирани работници

"Напускането на ЕС ни предостави уникална възможност да възстановим националната си идентичност и да прокараме нов път в света", заяви британският вътрешен министър Прити Пател. "Връщайки емблематичния си дизайн в синьо и златисто, британският паспорт отново ще бъде свързан с националната ни идентичност и с нетърпение очаквам да пътувам с него", добави тя.

Иронията в случая е, че производството на документите ще бъде поверено на френската група "Жемалто". Тя обаче ще използва данните и снимките на британските им притежатели.
Безобидният наглед въпрос за цвета на паспортите бе довел до разпалени дебати в британския парламент и социалните мрежи, отбелязва АФП.

Париж предупреди Лондон за жестока битка при търговските преговори с ЕС

През декември 2017 г. тогавашният британски премиер Тереза Мей се обяви за връщане на предишния им цвят, наричайки паспорта "знак за нашата независимост и суверенитет". Таблоидът "Сън", пропагандирал Брекзит, започна кампания за връщане на синия цвят, използван за паспорти от 1921 г., но изоставен през 1988 г.

Шотландският първи министър Никола Стърджън пък се подигра с "назадничавата и тесногръда обсебеност от идеята за сини паспорти".

Емил Радев: От 2021 г. гражданите на ЕС вероятно ще пътуват до Великобритания с паспорт (ВИДЕО)

Върху новите паспорти ще бъдат отпечатани флоралните национални емблеми на Англия, Северна Ирландия, Шотландия и Уелс - съставните части на Обединеното кралство. Целта е да се подчертае британската идентичност.

Никола Стърджън, чиято Шотландска национална партия спечели 47 от общо 59-те места в квотата на Шотландия в британския парламент, е повела кампания за втори референдум за независимост на региона. Изборите в Република Ирландия на 8 февруари пък станаха исторически пробив за партията "Шин фейн", която е за обединение на страната с британската провинция Северна Ирландия, отбелязва Франс прес.
БТА