/ gettyimages
Великобритания днес се съгласи да предаде суверенитета над дълго оспорваните острови Чагос, архипелаг от над 60 острова в Индийския океан, на държавата Мавриций в сделка, която осигурява бъдещето на стратегически важна военна база на Великобритания и САЩ.

Британският министър на външните работи Дейвид Лами съобщи, че сделката осигурява бъдещето на жизненоважната военна база в Диего Гарсия, най-голямата във веригата от острови край бреговете на Индия.

Базата, в която са разположени около 2500 души персонал, предимно американци, е играла роля във военни операции, включително във войната в Ирак през 2003 г. и в продължителната война в Афганистан.
  Британското лейбъристко правителство заяви, че без сделката сигурното функциониране на военната база е щяло да бъде застрашено, като суверенитетът е щял да бъде оспорван и са щели да възникнат правни предизвикателства, включително чрез различни международни съдилища и трибунали. Като част от сделката Обединеното кралство ще запази суверенитета си над Диего Гарсия за първоначален период от 99 години.

"Това ще засили ролята ни в опазването на глобалната сигурност, ще прекрати всякаква възможност Индийският океан да бъде използван като опасен маршрут за нелегална миграция към Обединеното кралство, както и ще гарантира дългосрочните ни отношения с Мавриций, близък партньор от Британската общност“, заяви Лами.

Говорител на британския премиер Киър Стармър заяви, че днес сутринта е разговарял с колегата си от Мавриций - Правинд Джугнаут. 

Споразумението ще трябва да бъде потвърдено с договор, след като приключат правните процеси.

Островите Чагос са в основата на така наречената от Великобритания Британска територия в Индийския океан от 1965 г. насам, когато те са откъснати от Мавриций - територия на Обединеното кралство, която получава независимост три години по-късно. Мавриций, който се намира на изток от Мадагаскар в Южна Африка, е на около 2100 км югозападно от островите Чагос.

Базата на американските военноморски сили в Диего Гарсия е построена през 70-те години на миналия век и осигурява това, което американските власти определят като "почти незаменима платформа“ за операции по сигурността в Близкия изток, Южна Азия и Източна Африка. 

Около 1500 жители на островите Чагос бяха разселени, за да се направи място за американската база, което организацията Хюман Райтс Уоч миналата година оприличи на "престъпления срещу човечеството, извършени от колониална сила срещу местен народ“.

В изявление на Белия дом се казва, че президентът на САЩ Джо Байдън е приветствал "историческото споразумение“ за статута на островите Чагос. Той нарече базата "Диего Гарсия“ жизненоважна за запазването на "националната, регионалната и глобалната сигурност“. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА