/ iStock/Getty Images
Британски учени установиха нивото на антитела, което е необходимо за предотвратяване на симптоматичен COVID-19, предаде Ройтерс, като цитира изследване на Оксфордския университет.

Резултатите могат да доведат до ускоряване на процеса по разработването на нова ваксина.

До края на август се очаква индийският вариант на COVID-19 да доминира в Гърция


Учените са изследвали кръвни проби от доброволци, участвали в изпитванията на ваксината на "AstraZeneca". Нивото на антителата им 28 дни след втората доза от препарата е сравнено с това на хора, които са се разболели от COVID-19 повече от седем дни след взимането на кръвната проба.

Наличие на голям брой от някои антитела е установено в кръвните проби, които учените са използвали, за да установят нива на антитела, свързани с различи степени на защита срещу вируса.

СЗО: Вариантът на COVID-19 „Делта” става доминиращ по света

На следващ етап от изследването учените успявали да изчислят ефективността на ваксината от 50% до 90% на базата на нивото на антителата, които са се образували след втората доза на ваксината.

"Тези резултати са важни, тъй като ни позволяват да направим оценка на ефективността на ваксината, като използваме кръвни проби от по-малък брой клинични изпитвания, отколкото ни бяха необходими преди", обяснява д-р Мерин Войзи, която е част от изследователския екип. Според учените това ще ускори разработката и процеса на одобрение на нови препарати.
БТА