Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Image
Германската компания "Бионтех", която разработи авангардната ваксина срещу COVID-19 с иРНК технология, ще извърши клинични изпитания на подобна ваксина срещу рак във Великобритания, съобщи АФП.

Целта е до 10 000 пациенти да бъдат подложени на персонализирана противоракова имунотерапия на базата на иРНК до 2030 г., уточни "Бионтех".

Проектът е по споразумение с британското правителство за "имунотерапии срещу рак, ваксини срещу инфекциозни болести и разширяване на присъствието на "Бионтех" във Великобритания. 

Германската лаборатория ще отвори също нов център за изследвания и разработки, в който ще работят около 70 души в Кеймбридж. Регионалната й централа ще бъде в Лондон.

"Нашата цел е да ускорим разработването на имунотерапии и ваксини с помощта на технологии, които проучваме от повече от 20 години", казва Угур Шахин, главен изпълнителен директор и съосновател на "Бионтех".

Компанията, която придоби международна известност с откриването на една от първите ваксини срещу COVID-19, създадена съвместно с американската компания "Пфайзер", работи върху нови ваксини и лечения за рак, малария, херпес и туберкулоза и др.

"Споразумението означава, че пациентите с онкологични заболявания ще имат ранен достъп до изпитания, изследващи персонализирани терапии с и-РНК", се казва в отделно изявление на Министерството на здравеопазването на Великобритания.

Изпитанията могат да започнат още през есента на 2023 г.
Христина Терзиева/ БТА