Държавите сами определят мерките за реакция срещу пандемията от коронавирус, но трябва да отчитат въздействието им върху правата на човека, заяви  говорителят на СЗО Фадела Шаиб. Коментарът ѝ беше по повод действащия в Австрия от 15 ноември локдаун за неваксинирани и непреболедували COVID-19, както и решението на властите от февруари следващата година да въведат задължителна ваксинация срещу коронавирус.

Австрия обяви пълен локдаун и задължителна ваксинация срещу COVID-19

„Държавите трябва да имат подход, съобразен с оценката на риска, за да прекъснат предаването на инфекцията”, каза Шаиб. Тя подчерта, че това следва да се случва „на базата на оценка за собствената национална епидемична ситуация”.

Според нея ваксинацията срещу коронавирус не трябва да бъде задължителна, като в същото време обърна внимание, че „въпросите с имунизацията вътре в страната трябва да бъдат решавани от всяка държава”.

Шаиб разясни и позицията на СЗО относно блокирането:

„Прилагането на така нареченото селективно блокиране на конкретна група [от хора], а не на всички останали групи, има определени етични последици, както и последици за правата на човека.”

Кацаров отмени подписването на информирано съгласие за ваксините

Наистина всичко зависи от реалната епидемиологична ситуация във всяка страна, но трябва да се има предвид, че селективните блокирания ще имат определено влияние върху етичната страна и правата на човека“, каза говорителят.

В тази връзка СЗО препоръчва на държавите „да продължат да предприемат всички възможни усилия за осигуряване на ваксини, които да бъдат достъпни за всички групи, както е определено в националната програма”.

БГНЕС