Австрия обяви, че от понеделник страната влиза в национален локдаун заради ситуацията с коронавируса. Новината беше съобщена от канцлера Александър Шаленберг, цитиран от CNN.

Кацаров отмени подписването на информирано съгласие за ваксините

Той също така допълни, че правителството му ще направи ваксинацията срещу коронавирус задължителна за пълнолетното население. Най-вероятно това ще влезе в сила от февруари 2022 година.

По думите на Шаленберг затварянето ще продължи "максимум 20 дни". Учениците ще трябва да се върнат към домашно обучение, ресторантите ще бъдат затворени и културните събития ще бъдат отменени. „Не искаме пета вълна“, категоричен беше канцлерът.

Процентът на заразяване в страната е сред най-високите в Европа, със седемдневна честота от 971,5 на 100 000 души, а ежедневните случаи продължават да поставят рекорди, отбелязват местни медии.

Чехия забрани на неваксинираните да посещават публични събития

Австрия е едва четвъртата страна в света, която прави задължителна ваксинацията срещу COVID-19 след Индонезия, Микронезия и Туркменистан.

Необходимостта от драстичните мерки федералният канцлер обоснова с факта, че разяснителната кампания, която продължава няколко месеца с цел да се убеди около 35 процента от населението да се ваксинира, не е дала резултат и строгите мерки са наложителни поради липса на чувство на солидарност и лекомислие у една част от населението. Канцлерът отбеляза, че за това са действали и определени политически сили, допълва БТА.

Министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн подчерта претовареността на здравната система и призова неваксинираните да не излагат на опасност себе си и своите близки, и подчерта значението на третата доза за създаване на траен имунитет.