/ iStock/Getty Images

От понеделник Чешката република ще забрани достъпа до публични събития и услуги на хора, които не са ваксинирани срещу COVID-19, съобщи министър-председателят Андрей Бабиш. Oтрицателните тестове вече няма да се признават за право на достъп до събития и заведения за услуги.

Ограниченията, които трябва да бъдат одобрени от целия кабинет в четвъртък, идват след рязкото увеличаване на броя на новите заразени до рекордните 22 479 души във вторник.
Правителството на Чехия подаде оставка

Много европейски държави, включително съседните на Чехия Германия, Австрия и Словакия, регистрираха ръст на инфекциите и започнаха да затягат ограниченията за неваксинирани.

В сряда Словакия съобщи за рекорден брой случаи, а в Унгария и Полша броят им е най-висок от повече от шест месеца.

Чешката република, с население от 10,7 милиона души, спазва сравнително леки ограничения при последната вълна, като правителството обещава да не затваря училища налага локдаун.

Чехия въведе нови правила за неваксинирани граждани, пристигащи от България

Страната е регистрирала общо 31 709 смъртни случая от ковирус, като през последните дни дневният им брой е предимно над 60.

Процентът на ваксинация в страната изостава от този в други държави - 57,6% от населението е напълно ваксинирано при средно 64,9% за ЕС, според данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

БГНЕС