/ iStock/Getty Images
След встъпителните слова на американския президент Джо Байдън на Срещата на върха за демокрацията, други лидери на свой ред взеха думата за състоянието на демокрацията, а много от речите бяха предварително записани, като акцентираха върху влиянието, което бързо развиващите се технологии имат върху техните държави, предаде Асошиейтед прес.

Те се оплакаха също от увеличаването на кампаниите за дезинформация, насочени към подкопаването на демократичните институции и изборните процеси в страните им.

"Демократичната комуникация се променя", каза датската премиерка Мете Фредериксен. "Новите технологии и големите технологични компании все повече влияят върху демократичния диалог, понякога с по-силен акцент към масовия потребител, отколкото върху свободата на словото".

Срещата бе проведена на фона на опитите на американския президент Джо Байдън да окаже натиск върху руския президент Владимир Путин с цел намаляване на напрежението около Украина.

В изказването си полският президент Анджей Дуда пък порица Русия, като разкритикува Москва за подкрепата й за Беларус. Полша и западните й съюзници обвиняват беларуския президент Александър Лукашенко, че използва мигрантите като пионки, за да дестабилизира Европейския съюз, като по този начин си отмъщава за въведените от ЕС срещу Минск санкции.

Полша "пое ангажимент да бъде стълб на демокрацията в Източна Европа", каза Дуда и добави:"Това е прекрасна роля, но си има своите недостатъци. Това ни направи мишена на пропагандата на Кремъл".
БТА