Невероятно е да съм отново над земята, каза спасеният тази нощ американски спелеолог Марк Дики, който бе блокиран от 2 септември в пещерата Морджа, Южна Турция, пишат турските медии.

Американският учен бе изваден от пещерата тази нощ в 00:37 ч. Дики бе транспортиран с военен хеликоптер в болница в Мерсин, информират телевизиите.

При изтеглянето на Дики на повърхността той бе посрещнат от много спасители, лекари и журналисти, които издигнаха плакат с надпис „Добре дошъл на 0 м.“

Турски и международни екипи, сред които общо 19 български спасители, участваха в акцията за спасяването на американския спелеолог. Четиридесетгодишният Дики бе блокиран в пещерата Морджа в планината Таурус (Тавър), окръг Мерсин, от 2 септември, тъй като е получил стомашен кръвоизлив по време на международна експедиция в пещерата. Морджа е третата по дълбочина пещера в Турция.

Изваждат американския пещерняк, пострадал на дълбочина 1040 метра в Турция

При изтеглянето на Дики на повърхността той благодари на всички спасители, както и на турското правителство за бързата реакция, която по думите му е спасила живота му.

Лечението на американеца под земята започна на 3 септември, когато унгарски лекар слезе в пещерата (на минус 1040 м.). След това други лекари, включително български медици, и спасители се редуваха да се грижат за него. Влети са му няколко банки кръв.

Дики каза, че в хода на заболяването си е започнал да повръща големи количества кръв.

Съзнанието ми започна да се задържа все по-трудно и по едно време стигнах до момент, в който си помислих, че няма да остана жив, каза той пред журналисти.

САЩ пещера
БГНЕС

Най-големите предизвикателства за спасителите, които го извеждат от пещерата, са стръмните вертикални участъци и придвижването през кал и вода с ниски температури в хоризонталните участъци. Психологическото натоварване е било свързано и с продължителния престой в тъмна и влажна пещера, пише днес в. „Хюриет“.

В спасяването на пещерняка участват над 190 спасители от няколко държави, сред които България, Хърватия, Унгария, Италия, Полша, Турция, включително лекари, парамедици и опитни пещерняци.

Акцията по евакуацията на Дики започна в събота, след като лекарите, които поставиха интравенозни течности и кръв, установиха, че Дики може да преодолее трудното изкачване.

Преди да започне евакуацията, спасителите първо трябваше да разширят някои от тесните проходи на пещерата, да поставят въжета, за да го изтеглят на носилка по вертикални шахти и да изградят временни лагери по пътя.

Дики, който е от Ню Йорк, е известен изследовател на пещери. Самият той е бил пещерен спасител и е участвал в много международни експедиции.
 
Нора Чолакова/БТА