/ iStock/Getty Images
Над 7000 допълнителни смъртни случая, свързани с COVID-19, се появиха в Румъния след скандал около докладването и регистрацията на леталните изходи от болестта, съобщава информационният сайт Зиаре.

От 28 май статистиката, която всеки ден представя Групата за стратегическа комуникация към правителството, включва и смъртни случаи от COVID-19, които не са настъпили през последното денонощие. Така се стигна до ситуация, при която във вторник бе съобщено за 277 смъртни случая, от които 256 са настъпили по-рано, а всъщност леталните изходи за денонощието са 21, посочва Зиаре. От 28 май насам е съобщено за общо 724 смъртни случая, които не са били докладвани своевременно.

Нова атракция в Букурещ: Ваксина с кебапчета и горчица

До установяването на разминаванията се стигна след изявления на Влад Войкулеску, когато бе уволнен от поста министър на здравеопазването през април. Войкулеску каза тогава, че смъртните случаи, свързани с COVID-19, са повече от официално съобщения брой и че съществуват големи разминавания между платформите за докладване на такива - Коронаформс (CoronaForms) и Алерте.мз.ро (Alerte.ms.ro).

Премиерът Флорин Къцу пое временно министерството на здравеопазването през април и назначи комисия, която да провери ситуацията. От доклад на комисията стана ясно, че разминаванията между двете платформи е над 7000 смъртни случая, заяви за Зиаре бившият министър на здравеопазването. Според него разликата вероятно е още по-голяма.

Световната здравна организация (СЗО) признава, че броят на смъртните случаи от ковид е по-голям от този, който се съобщава официално. Влад Войкулеску посочва обаче, че СЗО визира случаи, при които хора са починали у дома си и не са били тествани.

25 000 румънци умират годишно заради замърсяването

"При нас става дума за нещо съвсем друго. Става дума за хора, които са били тествани в болниците за COVID-19. И въпреки това не са влезли в официалната статистика", обяснява бившият здравен министър. Според него до тази ситуация се е стигнало заради "лоша методология, неспазване на методологията и липса на мониторинг от страна на Института за обществено здраве".

Докладът на комисията, назначена от премиера Къцу, разкри на 14 май, че разликата между регистрираните случаи в двете платформи е над 7000. Докладът обърна внимание, че системата на двойно обявяване на смъртните случаи в две платформи, които използват различна методология, създава объркване и изисква допълнителни усилия за проверка на данните.

Румъния ще приеме нов пенсионен закон следващата година

"Извлечение от двете бази данни показва, че до 31 март 2021 г. са регистрирани 31 132 смъртни случая в Аlerte.ms.ro и съответно 23 931 смъртни случая в CoronaForms", се посочва в доклада. Анализът е установил също отклонения в 13 болници, от които са били поискани разяснения за смъртните случаи.
Доктор Мариус Джанта, съосновател на Центъра за иновации в медицината, заяви за Зиаре, че тези данни са важни за оценка на ситуацията с пандемията.

"Смъртността е много важен показател за оценка на опасността от една инфекция", посочи докторът и допълни, че същото важи и за броя на потвърдените случаи на заразяване.

По данни, валидни към 8 юни, смъртните случаи, свързвани с COVID-19 в Румъния, са 31 155, а общият брой на потвърдените случаи е 1 079 154.
БТА