/ iStock/Getty Images
Румъния ще приеме следващата година нов закон за държавната пенсионна система, който ще влезе в сила от 2023 г., съобщи премиерът Флорин Къцу, цитира от Аджерпрес.

Той уточни, че проектозаконът се планира да бъде приет от правителството през второто тримесечие на 2022 г., а през четвъртото тримесечие на годината се очаква да бъде одобрен от парламента.

"Новият закон за пенсионната система ще влезе в сила от първото тримесечие на 2023 г.", посочи още премиерът. Той изтъкна, че една реформа на пенсионната система, за да бъде направена тя устойчива, "не е толкова лесно нещо".

"Има нужда от повече от един закон. Това е цяла философия на промяна, защото трябва да вземем предвид и какво се случва с частните пенсии, така че постигането на устойчивост на пенсионната система според мен ще включва повече проектозакони. Обикновено продължава шест, осем, десет години подобна реформа на пенсиите. Значи няма всичко да се случи за един ден", коментира премиерът.

Той каза, че през 2023 г. ще бъде направена "една първа стъпка в правилната посока за устойчивостта на пенсионната система".

На въпрос дали през 2023 г. ще се състои първото увеличение на пенсионната възраст за жените, като се има предвид, че Националният план за възстановяване и устойчивост предвижда постепенното й нарастване, Къцу отговори: "Възможно е".

По-рано министърът на труда Ралука Туркан заяви, че правителството си е поставило за цел да изравни постепенно възрастта за пенсиониране на жените и мъжете на 65 години, съобщи в. "Адевърул". В момента жените в Румъния се пенсионират на 61 години, а мъжете - на 65 г.

Тя каза, че в сегашния закон е предвиден план, според който до 2030 г. възрастта, на която се пенсионират мъжете и жените, ще се изравни на 65 години. "Сега възрастта за пенсиониране на жените е 61 г., догодина ще бъде повече. Ще нараства до 2030 г., когато възрастта за пенсиониране на мъжете и жените ще бъде еднаква", заяви министърът пред телевизия Диджи 24. 
БТА