Ще обвинят ли Кремъл за убийството на Литвиненко?
Ще обвинят ли Кремъл за убийството на Литвиненко? / ThinkStock/Getty Images

Тази сутрин се очаква да бъде огласен докладът с изводите от британското разследване на убийството чрез отравяне на бившия руски разузнавач и критик на Кремъл Александър Литвиненко. Според в. "Гардиън" е възможно съдия Робърт Оуен, който оглавява разследването, да посочи като отговорна за деянието Русия, с риск да възобнови напрежението в отношенията с Кремъл.

Изнасят заключенията за смъртта на Литвиненко

Литвиненко почина през 2006 г. в лондонска болница, след като беше отровен с изключително токсичното радиоактивно вещество Полоний-210, чието наличие много трудно може да се установи, припомня вестникът. Той отбелязва, че британски дипломати са призовали премиерът Дейвид Камерън да не обявява евентуални санкции в отговор, за да не изложи на риск преговорите във връзка със сирийския конфликт.

Адвокат: Путин стои зад убийството на Литвиненко

Шефът на руската агенция за борба с наркотиците Виктор Иванов отрече твърденията, че е наредил убийството на бившия шпионин и определи разследването на смъртта му като "театър на абсурда". Адвокатите на вдовицата на Литвиненко, Марина, изказаха предположение, че Иванов, дългогодишен сътрудник на президента Владимир Путин, може да е наредил убийството, посочва "Гардиън".

Пред "Гардиън" Иванов заяви от Москва, че шестмесечното разследване е добре подготвена политическа поръчка. "Лъжи открай докрай", каза той.

Съдът изслуша свидетелства, че Литвиненко е убит от бившия агент от КГБ, а сега руски депутат Андрей Луговой и от Дмитрий Ковтун, но да се отговори на въпроса кой точно в руското правителство е дал нареждането, е трудно.

Литвиненко се е самоубил по невнимание, твърди заподозрян за убийството му

Кремъл ще бъде обвинен в убийството на бившия руски шпионин Александър Литвиненко в доклад от общественото разследване. Изводите, че агенти на руската държава са отговори за смъртта на дисидента се появяват в момент, когато Великобритания работи с Москва за справяне с "Ислямска държава" в Сирия на фона на напрежение заради руските войски в Украйна, пише в. "Индипендънт". Вчера британският министър на отбраната Майкъл Фалън съобщи, че Великобритания ще изпрати допълнителен военен персонал в страните от НАТО в Източна Европа заради потенциална заплаха от руска агресия, отбелязва всекидневникът.

Правителствен източник е казал пред в. "Дейли телеграф", че докладът от разследването ще покаже, че руското правителство - макар и не лично президентът Владимир Путин - е искало смъртта на Литвиненко. Ще стане съвсем ясно, че разпорежданията са дошли от Кремъл, че заповедите са дошли от правителството, е посочил цитираният източник.

Смъртта на Литвиненко прати отношенията между Обединеното кралство и Русия в най-ниската им точка за времето след края на Студената война. Днес, след обстойно обществено разследване, при което бяха изслушани показания на 62-ма свидетели и проучени 15 000 страници документация, съдия Робърт Оуън ще обяви заключенията как е починал бившият шпионин, посочва в. "Файненшъл таймс".

Литвиненко искаше да изобличи корупцията в руската Федерална служба за сигурност, докато тя се е оглавявала от настоящия президент Путин и водеше кампания за разобличаване на участието на ФСС в серия взривове в жилищни блокове в няколко руски града през 1999 г. Няколко руснаци, които направиха същото, в крайна сметка намериха смъртта си, припомня вестникът.

Източник: БТА