Литвиненко се е самоубил по невнимание, твърди заподозрян за убийството му
Литвиненко се е самоубил по невнимание, твърди заподозрян за убийството му / Guliver/Getty Images

Един от двамата руснаци, обвинявани в убийството на бившия служител на КГБ Александър Литвиненко в Лондон през 2006 година, заяви, че бившият офицер на КГБ може би се е самоубил по невнимание, докато е боравел с радиоактивен полоний, предаде Ройтерс.

За убийството са обвинявани Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой. Подозира се, че те са отровили с радиоактивен полоний 210 Литвиненко на среща в Лондон. Отровната субстанция била сипана в зелен чай, който Литвиненко пил в заведението, в което се срещнал с двамата руснаци.

На смъртното си легло Литвиненко обвини руския президент Владимир Путин, че е наредил убийството му. Тези твърдения охладиха отношенията между Лондон и Москва, а Великобритания започна миналата година разследване на смъртта на Литвиненко. На пресконференция в Москва днес Ковтун заяви, че смъртта на Литвиненко може да бъде класифицирана като "самоубийство по непредпазливост".

Моята основна версия е, че това е нещастен случай, каза Ковтун. Той сподели убеждението си, че Литвиненко е бил изложен на действието на полония преди срещата с него. "Повече от сигурен съм, че Литвиненко е имал вземане-даване с полоний, без дори да си дава сметка за това. Може да е имало изтичане и полоният да се е натрупал в организма му постепенно", каза Ковтун.

"Не знам дали този полоний е бил у него или някой му го е дал. Напълно възможно е той да е носил нещо със себе си и полоният да се е натрупал постепенно в организма му, като е причинил смъртта му", каза Ковтун.

Той добави, че здравето му е много добро, въпреки че също е бил изложен на радиация по време на срещата си с Литвиненко.

Британското разследване съобщи, че ще предостави на Ковтун статут на "ключов участник" по случая, ако той се съгласи да даде пълни свидетелски показания, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Ковтун вече заяви, че е готов да даде показания, ако получи такъв статут, посочва Асошиейтед прес Разследването на убийството се отлага до 27 юли, когато Ковтун ще свидетелства чрез видеоконферентна връзка.

Източник: БТА