/ Gulliver/Getty Images
Южна Корея и САЩ не успяха днес да постигнат споразумение за приноса на Сеул за издръжка на намиращите в Южна Корея 28 500 американски войници, предаде Ройтерс.
Двудневните преговори бяха последните, преди да изтече срокът на сегашното споразумение на 31 декември.

Южнокорейски депутати казаха, че Вашингтон иска около 5 млрд. долара - пет пъти повече, отколкото Сеул бе приел да плати тази година.

Вашингтон и Сеул отложиха учения като жест към Пхенян

В рамките на политиката си "Америка на първо място", президентът на САЩ Доналд Тръмп иска от много американски съюзници, включително членките на НАТО и Япония, да плащат повече за отбрана. Той често обвинява Южна Корея, че е богата страна, която печели на гърба на американските военни сили, разположени там още от времето на Корейската война от 1950-1953 г. като гарант за нейната сигурност.

Южнокорейския президент призова за по-тесни връзки със Северна Корея


Липсата на сделка може да доведе до повторение на ситуацията от миналата година, когато двете страни пак пропуснаха крайния срок, но успяха да постигнат споразумение след Нова година, което действа със задна дата. Някои американски и южнокорейски експерти обаче предупреждават, че ако не се стигне до сделка, това може да постави под въпрос бъдещето на американското военно присъствие в Южна Корея.

В комюнике за приключването на днешния кръг от преговорите се казва, че чрез водените дискусии двете страни са опознали по-добре позициите си въпреки различията между тях и са решили да продължат консултациите. Следващият кръг ще бъде в САЩ през януари.

Говорител на американското посолство в Сеул отказа коментар.
БТА