Русия обвини САЩ за разрушената болница на Лекари без граници
Русия обвини САЩ за разрушената болница на Лекари без граници / БГНЕС

Кремъл отхвърли твърденията, че руската военна авиация е бомбардирала болница на организацията "Лекари без граници" в Сирия, предадоха световните агенции.

"Категорично отхвърляме подобни обвинения", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Категорично не приемаме подобни заявления, още повече че всеки път се оказва, че тези, които правят такива заявления, не могат дори да потвърдят по какъвто и да е начин своите неоснователни обвинения", каза той.

Въздушни удари разрушиха болница на Лекари без граници в Сирия

Според него информацията, предоставяна от сирийските власти, е най-добрият източник по подобни въпроси. Той отбеляза, че по думите на сирийския посланик в Русия Рияд Хадад болницата в провинция Идлиб е била бомбардирана от американски военни самолети.

"Фактически болницата бе унищожена от ВВС на САЩ. Руските военновъздушни сили по никакъв начин не са свързани с това", каза Риад Хаддат.

Песков допълни, че отношенията на Русия с Турция са "в дълбока криза", която според него не е причинена от Москва.

Турция обвини Русия, че се държи като терористична организация в Сирия

Турция обвини Русия, че е извършила "очевидно военно престъпление" в понеделник, след като две училища, болница и медицински център на "Лекари без граници" близо до турско-сирийската граница бяха ударени от ракети, при което загинаха десетки хора, предаде Ройтерс.

Анкара предупреди, че по-големи и по-сериозни последици ще станат неизбежни ако Русия не прекрати незабавно подобни нападения, заяви турското външно министерство късно снощи.

Русия не вижда основания да прекрати операцията си в Сирия

Във вторник от "Лекари без граници" съобщиха, че седем души, вкл. петима пациенти, са били убити след попадения на няколко ракети в болницата в Маарат ан Нуаман. Председателят на френския клон на благотворителната организация Мего Терзиан каза, че зад атаката стои Русия или сирийското правителство. По думите на Терзиан осмина служители на "Лекари без граници" са в неизвестност, съобщи Ройтерс.

Въздушните удари по болници може да представляват военно престъпление, заяви говорител на Върховния комисариат за правата на човека на ООН (ВКПЧООН), цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"Ако става дума за умишлено, преднамерено атакуване на тези обекти, това може да представлява военно престъпление", каза Рупърт Колвил. По думите му ВКПЧООН се "стреми да получи повече информация за въздушните удари, нанесени вчера по болници и училища" в Сирия.

"Най-малко четири болници и училища са пострадали при въздушни удари в провинциите Алепо и Идлиб", потвърди той.

Колвил осъди ударите и каза: "Явно е, че сирийски и руски самолети извършват усилена дейност в района, те би трябвало да знаят кой е отговорен".

"Медицински учреждения периодично са подлагани на удари в този конфликт. Ние сме сериозно обезпокоени от повтарящите се нападения срещу медицински учреждения в сирийския конфликт", заяви той.

Говорителят на ООН Ахмад Фаузи съобщи, че специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура се е срещнал със сирийския външен министър Уалид Муалем в Дамаск и е обсъдил въпросите за прекратяване на военните действия, възобновяване на мирните преговори този месец и нуждата от безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ до обсадените райони. "Свидетели сме на влошаване на положението на място, което не може да чака", заяви Фаузи.

Източник: БТА