Турция обвини Русия, че се държи като терористична организация в Сирия
Турция обвини Русия, че се държи като терористична организация в Сирия / БГНЕС

Турският премиер Ахмет Давутоглу обвини Русия, че се държи "като терористична организация" в Сирия, като заплаши с "изключително решителна" турска ответна реакция, предаде АФП.

Ако Русия продължи да се държи като терористична организация, принуждавайки цивилното население да бяга, ние ще й противопоставим изключително решителна ответна реакция, заяви той.

Русия и организацията "Ислямска държава" в Сирия са виновни за много престъпления срещу човечеството. И този въпрос трябва да бъде разгледан в рамките на международното право, добави той.

Истинското намерение на Русия Сирия/ е да убие най-голям брой цивилни, да подкрепи сирийския режим и да продължи войната, обвини Давутоглу, след като руската авиация подкрепя от началото на февруари офанзивата на режима на Башар Асад срещу контролираната от бунтовниците провинция Алепо.

Москва: Не руски, а американски самолети бомбардираха Алепо

Тези въздушни удари доведоха до бягството на десетки хиляди хора, които Турция настани в лагери в Сирия от другата страна на турско-сирийската граница.

Обвиненията на Давутоглу бяха отправени няколко часа след публикуването на съобщение на руското министерство на външните работи, в което руската дипломация заявява, че е "сериозно обезпокоена" от обстрела от турската артилерия на кюрдски позиции в Сирия за трети пореден ден.

Турският премиер заяви в Киев, че руска балистична ракета е поразила училище и болница в северния сирийски град Азаз, като е убила много цивилни, включително деца, предаде Ройтерс.

По време на посещение в Украйна Давутоглу каза, че Русия и кюрдската милиция "Сили за защита на народа" са затворили хуманитарния коридор северно от сирийския град Алепо и че целта на Москва е да остави на международната общност само две опции в Сирия: президента Башар ал Асад или "Ислямска държава".

Турция няма никакви военни контингенти в Сирия, категоричен бе Ахмет Давутоглу, като отрече информация, че турски войници са влезли в Сирия през почивните дни.

Москва: Турция се подготвя за нахлуване в Сирия

"Аз заявявам, че в Сирия няма никакви турски военни. Ние никога не сме представлявали заплаха за териториалната цялост на Сирия", заяви той. Турският премиер посочи, че в момента в Сирия има само два вида чуждестранни военни контингенти - руските сили и военни на Иран, и чуждестранни наемници на групировката Даеш (арабското наименование на "Ислямска държава").

По-рано министерството на външните работи на Сирия съобщи, че през уикенда на територията на страната през КПП Баб ас Салам е влязла група бойци от около 100 човека, сред които вероятно е имало турски военни и наемници. По данни на сирийското МВнР "около 12 пикапа, натоварени с тежко въоръжение и муниции, са влезли в Сирия от Турция".

Източник: БТА