Москва: Не руски, а американски самолети бомбардираха Алепо
Москва: Не руски, а американски самолети бомбардираха Алепо / БГНЕС, архив

Руското министерство на отбраната заяви, че не руски, а американски самолети са извършили в сряда бомбено нападение срещу Алепо, предаде ТАСС. Американски щурмови самолети нанесоха удари по девет обекта в северния сирийски град, каза говорителят на министерството генерал Игор Конашенков.

"В 13,55 часа московско време вчера от територията на Турция по най-късата траектория към Алепо в сирийското небе навлязоха два щурмови самолета А-10 на американските ВВС и бомбардираха обекти в града. Нямахме достатъчно време да определим чии са обектите. Ще ги проучим по-внимателно", посочи Конашенков.

Кери отново призова Русия да прекрати бомбардировките над Сирия

Генералът припомни, че по-рано говорителят на Пентагона Стивън Уорън отново е заявил, че руски самолети са нанесли удари по граждански обекти в Сирия, включително по две болници в Алепо. "Вчера руската авиация не е бомбардирала обекти в този град", увери Конашенков.

Държавният департамент на САЩ отхвърли руските твърдения, предаде Ройтерс. "Твърденията на руски представители за американски въздушни удари в Алепо са неверни", каза високопоставен представител на Държавния департамент. "Не е имало никакви мисии на американски самолети над или около Алепо".

Ситуацията със сегашните обвинения срещу Русия напомня случаите с унищожаването от американската авиация на болница в афганистанската провинция Кундуз или на позиции на иракската армия във Фалуджа, допълни той. Говорителят на руското министерство на отбраната разкритикува оглавената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", че отказва да споделя разузнавателна информация за обекти на терористичната групировка в Сирия, предаде Асошиейтед прес, цитирайки министерския говорител.

Русия споделя свои разузнавателни сведения със Съединените щати и те ги "приемат с благодарност", но не отвръщат със същото, каза Конашенков. Генералът отбеляза, че Русия многократно е искала от САЩ и съюзниците им разузнавателни данни в отговор на обвиненията, че руснаците нанасят удари по "погрешни мишени".

Източник: БТА