Кери отново призова Русия да прекрати бомбардировките над Сирия
Кери отново призова Русия да прекрати бомбардировките над Сирия / БГНЕС, архив

Държавният секретар на САЩ Джон Кери отново призова Русия да съдейства за "незабавно прекратяване на огъня" и за осигуряване на хуманитарен достъп до бедстващите в резултат на войната райони в Сирия, предаде Франс прес. Той говори пред репортери във Вашингтон преди разговора си с египетския външен министър Самех Шукри.

"Това, което Русия върши в Алепо и около него, силно затруднява поставянето на този въпрос на масата на преговорите за сериозно обсъждане", предупреди шефът на американската дипломация. Той имаше предвид продължаващите повече от седмица руски въздушни удари над града в северна Сирия в подкрепа на офанзивата на правителствените сили.

През последната седмица Кери почти всеки ден призовава за прекратяване на руските бомбардировки, при които гинат "много жени и деца".

"Ние не сме слепи за това, което става, и сме наясно, че въпросът не търпи отлагане", каза той.

Кери говори два дни преди поредната среща на Международната група за подкрепа на Сирия в Мюнхен. На нея сирийската криза ще обсъдят 17 страни и три международни организации, инициирали през ноември пътната карта за мирното разрешаване на конфликта.

На тази основа бе приета и резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която призовава за прекратяване на огъня и за хуманитарен достъп до обсадените сирийски градове.

Източник: БТА