Москва: Турция се подготвя за нахлуване в Сирия
Москва: Турция се подготвя за нахлуване в Сирия / Guliver/Getty Images

Руското министерство на отбраната регистрира на турско-сирийската граница множество пунктове на подготовка за нахлуване в Сирия. Това обяви говорителят на министерството ген. Игор Конашенков.

Демонстрирайки снимки на един такъв пункт, той обърна внимание върху активното разширяване на площадките и на охраната.

"В мирно време по такъв начин се подготвя транспортната инфраструктура преди военно нахлуване. А подобни площадки се използват за осигуряване на бързо придвижване на военни колони с боеприпаси и оръжие в район на бойните действия, а също за оперативно прехвърляне и евакуация на личния състав. В момента такива примери по турско-сирийската граница колкото щеш. Включително с наличие вече на войски и военна техника", посочи Конашенков.

По-рано официален представител на Министерството на отбраната заяви, че ведомството има „сериозни основания да подозира интензивна подготовка на Турция към военно нахлуване на територията на една суверенна държава - Сирийската Арабска република".

По думите му руските военни регистрират "все повече и повече" признаци за скрита подготовка на турските въоръжени сили към активни действия в Сирия.

В Анкара коментираха подозренията на руското Министерство на отбраната, според което Турция може би се готви за военно нахлуване на територията на Сирия. Премиерът на Турция Ахмед Давутоглу заяви, че по този начин, Москва се опитва да отклони вниманието от своите действия в Сирия.

„Турция има пълното право да вземе всички мерки, за да защити своите мерки за сигурност", каза Давутоглу.

Официалният представител на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби на свой ред заяви, че не възнамерява да обсъжда тази тема. Според него Турция предприема стъпки за затваряне на 98-километров участък от границата със Сирия за преминаването на бойци и доставки на товари за международната терористична организация "Ислямска държава", съобщава ТАСС.

При това говорителят на Държавния департамент заяви, че САЩ смятат Турция за "ключов партньор в борбата срещу ИД, а турските ВВС участват в състава на коалиционните сили, които нанасят удари" по ислямистките бунтовници в Сирия.