Румънските овчари се борят с нормите на ЕС
Румънските овчари се борят с нормите на ЕС / netinfo
Румъния положи доста усилия, за да изпълни изискванията на ЕС в земеделието, което осигурява работни места на една трета от работната сила на страната, но произвежда само 8 процента от брутния вътрешен продукт.

Сега страната рискува да изгуби позиции на външните пазари, ако изискванията за храната не са изпълнени, или финансовите субсидии на ЕС да бъдат намалени, ако се провали в събирането на оперативна база данни за животни, земеделски култури и земя, наречени IACS.

За да избегне санкции, Румъния трябва да направи щателен преглед на сектора: да вземе под внимание въпроси от генетиката на животните, храненето им, здравето и хигиената до технологичното обновление при събирането на реколтата, обработването, съхранението и разпространението й.

В дългосрочен план страната трябва подпомогне хиляди и непечеливши малки ферми, да направи земеделието продуктивен сектор, който да не е толкова голяма тежест за държавния бюджет.

Данните сочат, че 85 процента от произведеното мляко в Румъния не отговаря на стандартите на ЕС и здравните работници казват, че има чести, макар и незначителни случаи на хранително отравяне със сирене.

Крайният срок за овчарите е до юли да се регистрират в местните здравни служби, да позволят проверки поне веднъж в годината и да покрият здравните стандарти на ЕС.

Фермерите, които за разлика от големите млекопроизводители разчитат на директните продажби, ще трябва да ограничат търговията само в рамките на техния окръг от юли - обичайна мярка на ЕС, за да се проследи произхода на потенциално опасни хранителни продукти.

Много малко обаче се фермерите, започнали да подготвят модернизирането на производството си. На повечето от тях не достигат средства и не знаят как да получат субсидии от ЕС.

Те могат да заобиколят пазарните ограничения, като обединят ресурсите си и създадат по-големи производителни единици, или като регистрират продукцията си като "традиционна" - това би им позволило да я продават на вътрешния пазар, но няма да ги освободи от стандартите на ЕС за храните.

"Ако млякото се произвежда в планината, няма да е качествено", казва дипломат на ЕС в Букурещ. "За да бъдат качествени млечните продукти, ще бъде необходимо да има охладителни съоръжения и течаща вода. "

Прилагането на правилата на ЕС в Румъния се забавя и наблюдателите обвиняват за това неефективната и корумпирана бюрокрация. Други хвърлят вината върху румънското правителство, което не може да осигури плавен преход към нормите на ЕС за някои от най-бедните румънци.

Европейски депутати предупреждават, че усилията на производителите на сирене да изпълнят изискванията на ЕС могат да бъдат проблем, ако продължават да се афишират, разпалвайки евроскептицизъм и широка подкрепа за политиците ултранационалисти, която се увеличава в страната.

"Румъния трябваше да обърне повече внимание на прилагането на европейското законодателство и да преговаря за по-добра защита и по-дълги преходни периоди ", казва евродепутат в Букурещ. "Производителите са само един пример, но ще се появят и други спорни въпроси", казва той.

Някои жители на селата не могат да разберат защо се вдига толкова шум. "Произвеждаме сирене от толкова години и никой не е умрял от него", казва 53-годишната Дорица Кояну, фермер- млекопроизводител от Моечу. /БТА/