Путин обвини САЩ, че са замесени в смъртта на Кадафи
Путин обвини САЩ, че са замесени в смъртта на Кадафи / снимка: Reuters

Руският премиер Владимир Путин обвини специалните сили на САЩ, че са замесени в смъртта на Кадафи, предаде Франс прес. "Безпилотни летателни апарати, по-специално американски, атакуваха колоната на Кадафи, а после, чрез специалните сили, които не би трябвало да са там, извикаха по радиото така наречената опозиция и бойците, които го ликвидираха без съд и следствие", заяви Путин, който отговаря на въпроси в телевизионен диалог с гражданите на Русия - програма под наслов "Разговор с Владимир Путин. Продължение"., цитиран от АФП.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби определи като "смешни" обвиненията срещу САЩ, че са изиграли роля в смъртта през октомври на Муамар Кадафи, предаде Франс прес.

Путин заяви още, че САЩ се стремят да господстват над останалите страни и че светът е уморен да приема заповеди от Вашингтон, предаде Ройтерс. "Понякога ми се струва, че Америка не се нуждае от съюзници, а от васали", посочи Путин в излъчвания в пряк ефир негов диалог с руските граждани. Русия би искала да бъде съюзник на САЩ, но "хората се умориха от диктата на една държава", допълни той.

Враждебно настроени към Русия сили на Запад, които сравняват Путин с Кадафи, се стремят да изтласкат федерацията от световната арена, каза Путин. "Чух тези изказвания. Всъщност там не се говори за мен. Говори се за Русия - някои искат да отместят Русия, за да не им се пречка, да не им пречи да господстват на земното кълбо", коментира Путин. "Все още има страх от нашия ядрен потенциал, затова (Русия) е толкова силен дразнител. Освен това водим независима външна политика. Което естествено пречи някому", добави руският премиер и подчерта, че Русия има на Запад "повече приятели, отколкото врагове"

По повод думите на Джон Маккейн, който го сравни с Муамар Кадафи, Путин припомни, че американският сенатор е участвал във войната на САЩ с Виетнам. "Според мен, ръцете му са доста оцапани с кръвта на мирни граждани и много му харесва, той не може да живее без тези ужасни сцени - разправата с Кадафи, когато на екраните в цял свят бе показано как го убиват", предположи руският държавник. "Това да не би да е демокрация?" - възмутено коментира той убийството на Кадафи без съд и следствие.

Руският министър-председател припомни, че Маккейн е бил пленник във Виетнам "и е лежал не просто в затвора, а в яма, и е лежал няколко години". "На всеки ще му се разхлопа дъската - затова няма нищо особено тук", констатира Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Владимир Путин потвърди, че възнамерява да назначи Дмитрий Медведев за премиер след президентските избори през март, които се очаква да спечели, предаде Ройтерс. "Единна Русия" има мнозинство след парламентарните избори на 4 декември, на които президентът Медведев оглавяваше партийната листа", каза руският премиер. "Това е безусловна победа, макар и със загуби. Смятам, че Дмитрий Анатолиевич (Медведев) може да сформира правителство и да работи ефективно", допълни той.

Путин, който в момента е премиер, разкри през септември, че планира да се кандидатира за президент и да направи Медведев свой премиер, като намекна, че планът може да претърпи промяна, ако "Единна Русия" не се представи добре на парламентарните избори, припомня Ройтерс. Смятаният за най-силния човек в Русия каза също, че ще напусне властта в момента, в който усети, че няма вече подкрепата на народа. "Мога да ви уверя, че щом усетя липсата на такава подкрепа, няма да остана и ден повече на власт", посочи Путин, цитиран от Франс прес. Той обаче добави, че в едно демократично общество не интернет или улицата определят дали тази подкрепа я има или не, а единствено изборните резултати.

Франс прес припомня, че един от лозунгите на безпрецедентните протести на опозицията на 10 декември беше "Русия без Путин" и че оттогава руските интернет форуми са препълнени от критики по адрес на премиера.

Резултатът от парламентарните избори в Русия отразява реалното разположение на силите в страната, а опозицията винаги ще смята изборния резултат за нечестен. Това заяви руският премиер Владимир Путин в пряк телевизионен ефир, предаде РИА Новости.

Изборите за Държавна дума на 4 декември бяха спечелени от управляващата партия "Единна Русия", чийто лидер е Путин, с малко под 50 на сто от гласовете. В новия парламент влизат също комунистите, "Справедлива Русия" и либералдемократите.

Според Путин, няма нищо чудно, че "Единна Русия" е изгубила част от позициите си в предишния парламент, където имаше конституционно мнозинство. Федерацията "мина през много труден кризисен период", "мнозина изгубиха работата си" и "затова опозицията естествено далеч по-лесно отпреди набира в редиците си хора, недоволни от днешното положение", заяви премиерът. "Но все пак това, че "Единна Русия" запази водещите си позиции, е много добър показател", добави партийният лидер.

Путин предложи на руската ЦИК да монтира уеб камери във всички избирателни секции по време на президентските избори през март догодина, в които ще участва като кандидат за висшия пост, предаде ИТАР-ТАСС. "Имаме 90 хиляди такива секции. Нека страната вижда какво става край всяка конкретна урна. Опозицията трябва да получи възможност да контролира в пълен обем онова, което става в избирателните секции и това е напълно възможно да стане чрез уеб камери", заяви той по време на "пряката линия". Трябва освен това в секционните избирателни комисии да са представени всички политически сили, влезли в парламента, добави руският премиер.

След изборите за Дума опозицията организира масови протести в страната срещу победата на "Единна Русия" и твърди, че резултатите са фалшифицирани., отбелязва БТА. Владимир Путин е доволен от факта, че активни младежи вземат участие в митинги, за да изразят своята позиция, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Ако това е резултат от путинския режим, това е добре, мен това ме радва", заяви той в телевизионния си диалог с гражданите на Русия. "Това, че хората се изказват за процесите в страната, е абсолютно нормално, докато всички действат в рамките на закона", смята Путин. "Разчитам да стане точно така", добави той.

"Колкото до това, че опозицията е недоволна (от изборните резултати - бел. на ИТАР-ТАСС), тук няма нищо ново", каза премиерът. "Така е било винаги, така е сега и винаги ще бъде така", убеден е Путин. "Опозицията се бори за власт и търси всякакви възможности (. . .) да обвини действащата власт, да посочи грешките й; това е нещо нормално", отбеляза Владимир Путин.

По време на миналогодишната "пряка линия" Путин общува с хората в Русия над 4 часа и отговори на 90 въпроса, припомня агенцията.