Изследователи от Русия и Узбекистан проучиха въздействието на радиацията върху коронавируса
Изследователи от Русия и Узбекистан проучиха въздействието на радиацията върху коронавируса / iStock/Getty Images
Учени от Русия и Узбекистан са установили, че ниски дози радиация могат да унищожат коронавируса, включително мутациите му, без да навредят на човек, съобщава пресслужбата на Уралския федерален университет (УрФУ).

Според университета изследването на радиационния ефект върху COVID-19 се извършва от учени от УрФУ и Академията на науките на Република Узбекистан. В хода на съвместните изследвания бяха открити особеностите на ефекта на меките рентгенови лъчи и ултравиолетовото лъчение върху коронавируса, съобщи пресслужбата.

"Същността на тази новаторска идея е, че огромна РНК молекула на този вирус, когато попадне в човешка клетка, е принудена силно да се деформира в много области по дължината си. Оказа се, че деформираните места по молекулата на РНК са хиляди пъти по-чувствителни към радиацията, отколкото молекулите на здравите клетки. От това следва, че малки дози радиация, разрушителна за вируса, биха били абсолютно безопасни за здравите клетки“, цитират се в съобщението думите на професора от УрФУ Анатолий Зацепин.

Сега екип от учени разработва метод за лечение. Според експерти радиационното облъчване е предназначено не само за COVID-19, но и за други вируси, в частност неговите мутации, във връзка с които те предлагат да се използва радиация не само за лечение на хора и предотвратяване на заболявания, но и за дезинфекция на предмети, продукти и помещения.

Лечението на коронавирус с дози радиация може да бъде опасно, по-добре е да се използва ултравиолетова светлина за дезинфекция на повърхности и на въздуха, каза за РИА Новости вирусологът д-р Анатолий Алтщайн по повод анонсираното като „безопасно“ лечение с радиация.

"Няма нужда да се лекува човек с радиация. Освен това има много различни видове радиация – има много голяма разлика между рентгеновите лъчич и ултравиолетовата светлина“, коментира Алцщайн изследването на учени от Русия и Узбекистан.

„Ако облъчите с рентгенови лъчи човек с доза, която може да убие коронавирус в него, можете да навредите и на самия пациент, предупреждава лекарят.

"Но облъчването на повърхности, например, е много добра дезинфекция. Може да се унищожава вируса във въздуха с ултравиолетова светлина", предложи д-р Алтщайн.

Превод и редакция: DarikNews