Армин Лашет е подложен на натиск да подаде оставка, след като консерваторите му загубиха от социалдемократите на изборите в Германия, което допълнително усложни кандидатурата му за формиране на следващо правителство след катастрофалния вот.

Консервативният съюз на ХДС/ХСС понесе най-лошата загуба в следвоенна Германия с резултат от 24,1%, след СДП на Олаф Шолц с 25,7%.
Но Лашет, надеждата на консервативния блок да наследи ветерана канцлер Ангела Меркел, настоя, че неговата партия все пак ще се опита да изгради управляваща коалиция и е готова за преговори със Зелените и либералната Свободна демократическа партия за евентуално партньорство.

Германия избра: Социалдемократите печелят, изпреварвайки консерваторите на Меркел

Въпреки че призна, че „не може да бъде доволен от този резултат“, Лашет също така заяви, че „никоя партия“ - дори социалдемократите - не може да претендира за мандат за управление от резултатите от гласуването в неделя.

Но призивите Лашет да признае поражението си и да подаде оставка стават все по-силни, дори в собствената му партия.
"Загубихте. Моля, проявете малко усет. Предотвратете още повече щети за #CDU и подайте оставка", написа в Twitter Елен Демут, член на ХДС в парламента на Рейнланд-Пфалц.

"Загубихме изборите. Точка", написа и Тилман Кубан, ръководител на младежкото крило на ХДС.
Маркус Мюндлейн, председател на младежкото крило на партията в провинция Саксония, призова за „истинско ново начало“, което според него може „да бъде успешно само ако нашият лидер и кандидат за канцлер Армин Лашет подаде оставка“.

Берлин за първи път ще има жена за кмет

Избран за председател на ХДС през януари, Лашет беше известно време фаворит за наследник на Ангела Меркел. Но рейтингите на партията му започнаха да се понижават, когато той извърши поредица от гафове, включително когато бе заснет от камерата да се смее на заден план по време на тържествена почит към жертвите на наводненията.

Резултатът от неделя е първият път, когато ХДС и ХСС, доминираща сила в германската политика след Втората световна война, отбелязват под 30 процента на общите избори.
 
БГНЕС