Президентът на Литва обеща на Украйна военна помощ, но иска реформи
Президентът на Литва обеща на Украйна военна помощ, но иска реформи / БГНЕС

Президентът на Литва Далия Грибаускайте обеща при днешното си посещение в Киев военна помощ на Украйна и подкрепи желанието й да стане член на НАТО, но напомни, че Киев трябва да осъществи антикорупционни реформи, предаде Франс прес.

"Никой не може да ви помогне нито в хуманитарен, нито във финансов план, ако не сме убедени, че тази помощ ще бъде правилно разпределена от правителството ви", предупреди Грибаускайте. "Най-важна е не битката във военната област, а борбата срещу корупцията", подчерта тя.

Литва се ангажира да осигури определена военна помощ на украинските въоръжени сили, за да им помогне в борбата срещу проруските сепаратисти в източната част на страната, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс, след разговори с литовската си колежка. "Договорихме се за доставки на конкретни елементи от конкретно въоръжение за украинските въоръжени сили", каза той."Това е реална помощ", подчерта Порошенко, но от думите му не стана ясно дали става въпрос за несмъртоносно оръжие, например радар, или за доставка на огнестрелно и друго оръжие.

Вилнюс е готов да сподели опита си във всички области, включително военната. Ще ви оказваме подкрепа и ще осигурим обучение за военните, а украински войници ще могат да се лекуват в литовски болници, каза Грибаускайте, цитирана от ТАСС. Литва предложи на Украйна да организират общи военни учения и да завършат сформирането на литовско-украинско-полска бригада, съобщиха от литовската президентска пресслужба.

Украйна ще подложи решението за влизане в НАТО на референдум, отбеляза на пресконференция след срещата с Грибаускайте Петрошенко.

"Решението за влизането на страната в НАТО ще се взема на общоукраински референдум", каза украинският държавен глава. Литовската президентка подкрепи желанието на Киев да се присъедини към НАТО, но изтъкна, че за целта "Украйна трябва да стане напълно демократична страна", изтъкна Грибаускайте. От седем месеца украинските власти се бори с проруски бунт в източната част на страната, който според Киев и Запада, се подпомага военно от Москва.

В поведението си Русия има всички характеристики на терористична държава. Изпращането на необозначени войски и оръжие в подкрепа на терористите представлява терористично поведение, каза Грибаускайте.

Източник: БТА