/ /iStock
Полетите в графика на летището на Кьолн и Бон, са преустановени заради протести.

Германските власти търсят начин да се справят с протестите, организирани от екоактивистите от климатичното движение "Последно поколение" на летището, което обслужва германските градове Кьолн и Бон, както и на това в Нюрнберг. 

Хора без право на достъп са проникнали в зона на летището "Кьолн-Бон", където пътниците чакат да се качат на самолетите, след като преминат проверката за сигурност и митническия контрол, уточни говорител на управата. Летателните дейности на аерогарата "Кьолн-Бон" са били възобновени в 5:25 ч. тази сутрин германско време (6:25 ч. бълг. вр.), като в хода на деня се очакват забавяния на полети, обявиха от управата.

Летище "Нюрнберг" е преустановило полети за малко повече от час. Шест полета са били забавени, един е бил отменен, а един - пренасочен, съобщиха от тази аерогара в социалната мрежа "Фейсбук". 

Първоначално не е било ясно точно колко на брой активисти са проникнали там. По-рано от движението "Последно поколение" обявиха в прессъобщение, че негови представители не са отишли на пистите.

Организацията обяви, че по двама нейни членове в оранжеви жилетки са проникнали на летищата на Берлин-Бранденбург, Щутгарт, Нюрнберг и на Кьолн-Бон, като полетите най-малко на една от тези аерогари са били спрени. Преустановяването на полетите в Нюрнберг до второ нареждане бе потвърдено от говорител на полицията.

Полицаите, пристигнали на летището "Берлин-Бранденбург" - най-голямото от четирите, са успели да отстранят двамата активисти на "Последно поколение", които са се промъкнали през заграждения, обяви говорител на полицията, като уточни, че полетите на тази аерогара не са засегнати. 

Протестът на екоактивистите е бил мирен, като те са издигнали плакати с надписи "Петролът убива" и "Подпишете договора". Не се разбира за кой договор става въпрос, но най-вероятно този призив се отнася за инициативата за договор за неразпространение на изкопаеми горива.

Европейският парламент прие през 2022 г. резолюция, призоваваща страните членки на ЕС да работят по подобно споразумение.

"Последно поколение" публикува списък със страни в Европа и в Северна Америка, където планира подобни демонстрации в рамките на кампания, призоваваща германското правителство да настоява за глобално споразумение за отказ от петрол, газ и въглища до 2030 година.

Вътрешната министърка на Германия Нанси Фезер заяви в социалната медия "Х", че "престъпните действия" на демонстрантите са "опасни и глупави". Германското Министерство на вътрешните работи е предложило тежки присъди за извършителите на подобни действия и понастоящем задължава летищата да заздравят охраната на съоръженията си, добави тя.

Германски политици поискаха по-голяма сигурност на летищата в страната, след като екоактивистите показаха, че са способни да пробиват охраната и да възпрепятстват полетите

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА