В посолството на Китайската народна република (КНР) в България днес се проведе пресконференция, на която Негово Превъзходителство господин Дун Сяодзюн, посланик на Китай в България, разясни позицията на страната си за ситуацията в Тайванския проток след визитата в Тайван на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, която доведе до повишаване на напрежението в отношенията между САЩ и Китай.

Погледите на целия свят са насочени към случващото се в Тайванския проток, каза Дун. Той подчерта, че Китай осъжда визитата на Пелоси в Тайван на 2 август, която се е състояла въпреки острата съпротива на китайската страна, и заяви, че това нейно действие е нарушило грубо китайския суверенитет и териториална цялост, нанесло е сериозен ущърб на политическите основи на китайско-американските отношения и е заплашило мира и стабилността в региона.

Дун Сяодзюн каза, че китайската позиция по тайванския въпрос има четири основни аспекта. "На първо място, Тайван е неразделна част от територията на Китай от древността и за това има безспорни и ясни исторически и юридически факти", заяви той. След края на Втората световна война Япония връща на Китай всички отнети територии, припомни посланикът на КНР в София. Малко след това в Китай избухва гражданска война между Китайската комунистическа партия и националистическите сили на Чан Кайши, като впоследствие националистите и техните поддръжници се оттеглят на остров Тайван, където установяват сепаратистки режим, функциониращ и до днес. Оттогава континенталната част на Китай и остров Тайван са в период на продължително политическо противопоставяне, посочи посланикът. "Трябва да се отбележи обаче, че националният суверенитет и териториалната цялост на Китай никога не са били нарушавани, като не се е променил фактът, че и двата бряга на Тайванския проток принадлежат на един Китай", каза Дун. Този принцип на "Един Китай" е формално установен през 1971 г. с резолюция на Общото събрание на ООН и той е ядрото на най-важните интереси на Китай, както и червена линия, която не може да бъде пресичана, добави той.

"На второ място, визитата на Пелоси представлява сериозна политическа провокация, целяща повишаване на нивото на официалните контакти между Съединените щати и Тайван, което е злонамерено и има сериозни последици", заяви посланикът на Китай в София. Според него председателката на долната камара на Конгреса на САЩ е игнорирала предупрежденията на Китай и с действията си е сложила петно върху репутацията на своята държава. Дун добави, че управляващата партия в Тайван е записала в своята платформа, че ще работи за независимост на острова и посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ е изпратило "силен сигнал към сепаратистките сили в Тайван, че Съединените щати са на тяхна страна".

"На трето място, Китай реагира решително в отговор на действията на Пелоси", продължи Дун. Реакцията се изрази в предприемането на редица мерки, като провеждането на военни учения около острова, налагането на санкции срещу Пелоси и преустановяването на сътрудничеството и обмена между Китай и САЩ в някои области, посочи той. Тяхната цел е да отправят предупреждение към създаващите провокации и да сдържат американско-тайванските връзки, обясни Дун.

"На четвърто място, Китай трябва и ще реализира своето обединение. Тайванският въпрос е възникнал в резултат на национална слабост и хаос и ще бъде разрешен с национално възраждане", каза посланикът на КНР в София. Китай ще се стреми най-искрено и с всички усилия към мирно обединение, но същевременно не се ангажира да се откаже от използването на сила и си запазва възможността да предприеме всички необходими мерки, изтъкна той. Употребата на сила ще бъде крайна мярка, предприета при непреодолими обстоятелства, уточни посланик Дун Сяодзюн.

Той каза още, че се тиражират множество неистини, които преиначават ситуацията и описват Съединените щати като "страж на мира", стигматизирайки Китай. Според него една от тях е, че визитата на Пелоси е имала за цел "да демонстрира твърдата подкрепа на САЩ за тайванската демокрация". Истинската ѝ цел обаче е била натрупване на политически капитал преди междинните избори в САЩ, заяви Дун. Трагичната история на Ирак, Сирия, Либия и Афганистан показва ясно, че когато Съединените застанат заедно с някого, това води до хаос и бедствия, добави той. Друга неистина, според китайския посланик, е, че Китай е реагирал прекалено остро на визитата. Той попита коя страна би реагирала различно при подобно посегателство върху националния ѝ суверенитет. Дун заяви, че ответните мерки на Китай необходими и адекватни за неговата защита, а не прекомерни.

Третата неистина, която Пекин смята, че се разпространява в медиите, е, че Китай променя едностранно статуквото в района на Тайванския проток. "Тайван е неделима част от Китай и двата бряга на протока принадлежат на единен Китай. Това е статуквото на тайванския въпрос", каза Дун. САЩ твърдят, че следват политиката за "Един Китай", а Пелоси посещава острова и през изминалата година и половина те са продали пет пъти оръжие на Тайван, добави той. "Нима това не е промяна на статуквото?", попита Дун.

"Реализирането на мирното обединение на двата бряга на Тайванския проток ще бъде най-добрият вариант не само за китайския народ, но и за целия останал свят", каза китайският посланик. Той добави, че е щастлив да види, че много български политици, експерти и учени коментират, по думите му, обективно казуса и според него това в пълна степен отразява приятелството между Китай и България, както и показва, че принципът за "Един Китай" се радва на широка подкрепа. "От установяването на дипломатическите отношения България се придържа твърдо към принципа за "Един Китай" и ние оценяваме високо това", изтъкна Дун. Запитан от БТА дали държави като България може да имат някаква роля за намаляване на напрежението, посланикът каза, че Китай желае да развива приятелски отношения с българската страна и той се надява, че България, заедно с Китай и други държави, ще защити мира и мултилатерализма и ще се противопостави на сплашването, разделянето и идеологизирането по целия свят. Той добави, че България е стратегически партньор на Китай, и изрази надежда, че тя ще продължи да съдейства за разрешаването на тайванския въпрос.

В отговор на въпрос на БТА какво трябва да се случи, за да се подобрят отношенията между Китай и САЩ, които са на най-ниското си ниво от дълго време насам, посланик Дун Сяодзюн каза: "Това са едни от най-важните отношения в света. Сътрудничеството е от полза и за двете страни, а конфронтацията само ще им навреди." Китай желае да работи със САЩ за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен целият свят, но всички ние виждаме, че САЩ не играят тази роля, добави Дун. Според него американските власти провокират инциденти и се месят във вътрешните работи на Китай. Въпросът за Тайван е един от малкото, които биха могли да доведат до конфликт между двете страни, и трябва да бъде разрешен внимателно, заключи посланик Дун Сяодзюн. Той каза, че, за да се подобрят отношенията между двете страни, САЩ трябва да се върнат към принципа за "Един Китай", и призова Съединените щати да работят заедно с Китай за съвместно решаване на кризите, пред които е изправен светът.
БТА