Въоръжените сили на Тайван са регистрирали 51 самолета и шест военни кораба на Китайската армия, които са се приближили към острова, според ежедневното обобщение на тайванското министерство на отбраната.

Към 17:00 ч. въоръжените сили на Тайван са регистрирали действията на 51 самолета и шест кораба в морето и въздушното пространство близо до Тайван", се казва в доклада.

Отбелязва се, че 25 самолета са пресекли така наречената "средна линия" на Тайванския проток, включително 12 изтребителя Су-30, шест J-16, четири J-10, един самолет за радио-електронна борба Y-8 и два бомбардировача H-6.

Китай започва военни учения в Жълто море

Тайван е изпратил въздушен патрул, който да следи ситуацията, издал е радио предупреждения и е разположил зенитни ракетни системи.

Ситуацията около Тайван се изостри след неотдавнашното посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова. Китай, който смята острова за една от своите провинции, осъди посещението на Пелоси, считайки го за американска подкрепа за тайванския сепаратизъм, и започна мащабни военни учения.
БГНЕС