/ БГНЕС
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски смята, че няма нужда да се бърза с конституционните промени за вписване на българите в конституцията на Северна Македония, тъй като има 14 месеца до приключването на процеса на скрининг, предадоха македонските медии.

„Имаме 14 месеца скрининиг. Не смятам, че това трябва да е абсолютен политически приоритет номер едно. Имаме толкова много реформи със скрининг, за да ги открием и коригираме, и когато дойде моментът да приключим този процес, ще попитаме парламента дали сега имаме мнозинство от две трети“, заяви Пендаровски.

Президентът изтъкна, че по отношение на т.нар. „френско предложение“ има нова анкета за одобрение от македонските граждани. Според него има драстично намаление на тези, които са против.

„Има скорошно проучване, в което процентът на хората, които не подкрепят френското предложение от 70 процента през лятото, сега е спаднал с около двадесет процента, което е драстично по-ниско. Все още не сме мнозинство за така нареченото френско предложение, но е факт, че откакто хората видяха, че няма опасност, процентът на тези, които са против, намалява“, посочи Пендаровски.

Президентът на РСМ коментира и подписаният договор с ФРОНТЕКС на македонски език.

„Атаките на България преди две години несъмнено бяха насочени срещу македонската идентичност. Ключова битка в преговорите беше да запазим идентичността, тоест езикът да бъде официален до всички други официални в ЕС. Имаме това и няма звездичка, има македонски език“, уточни Пендаровски.
 
БГНЕС