Париж призова Анкара към хладнокръвие относно закона за арменския геноцид
Париж призова Анкара към хладнокръвие относно закона за арменския геноцид / снимка: Reuters

Френският външен министър Ален Жупе призова Турция към хладнокръвие след приемането от френския парламент на закон, криминализиращ отричането на арменския геноцид, предаде АФП.

Бих искал да призова нашите турски приятели към хладнокървие и да протегна ръка на тази голяма страна, тази голяма икономическа, политическа сила, заяви Жупе пред френската телевизия Канал+. Ние имаме нужда от това да имаме добри отношения с Турция, изтъкна Жупе, като изрази убеждението си, че конструктивните отношения с Анкара ще бъдат възстановени.

Аз протягам ръка, надявам се, че тя ще бъде поета един ден, каза Жупе. Пледирам за успокоение, има много френски фирми в Турция, ние имаме много важни търговски и икономически отношения, добави той. Ние имаме нужда от Турция, Турция има нужда от нас, следователно мисля, че реализмът ще надделее над емоцията, подчерта Жупе. Той припомни също, че като министър на външните работи бе оценил този закон като "неуместен", без да прави друг коментар.

Приетият от френския Сенат закон ще влезе в сила в рамките на две седмици, съобщи канцеларията на френския президент Никола Саркози, предаде Ройтерс. Той трябва да ратифицира закона, за да може той да влезе в сила, допълва БТА. Президентът на Републиката ще обнародва закона в рамките на стандартния срок, който е две седмици, каза пред Ройтерс източник от канцеларията на френския държавен глава.

От своя страна турското министерство на външните работи категорично осъди гласуването от френския Сенат на законопроекта и го окачестви като безотговорен акт, предаде АФП.

Турция без колебание ще приложи срещу Франция мерките, които сметне за подходящи, се казва в комюнике на турското външно министерство. „Остро осъждаме това решение, което от всяка гледна точка е проблематично и е пример за безотговорност", гласи комюникето, цитирано от АФП и Ройтерс.

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че приетият от френския Сенат закон, инкриминиращ отричането на арменския геноцид по време на Османската империя, е дискриминационен и расистки, предадоха световните агенции. "Приетият от Франция проектозакон е дискриминационен и расистки, той представлява убийството на свободата на мисълта", подчерта Ердоган в парламента пред депутатите от неговата Партия на справедливостта и развитието. Той обеща ответни мерки "стъпка по стъпка" от страна на Турция.

Според турския премиер, този закон е невалиден и несъществуващ за Турция. Ердоган обеща, че неговата страна ще наложи поетапно санкции срещу Франция и че той няма да отстъпи от намеренията си. "Ние ще оповестим нашия план за действие в зависимост от развитието на проблема, Турция все още е в период на търпеливост.

След одобряването на проектозакона от двете камари на френския парламент президентът Никола Саркози има 15-дневен срок да го обнародва. Ердоган, чийто тон по адрес на Франция не беше толкова остър, колкото се очакваше, изрази надежда Париж "да поправи своята грешка".

Париж призова Анкара към хладнокръвие относно закона за арменския геноцид
netinfo

Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000 и категорично отхвърля тезата за геноцид, допълва БТА.

Президентът на Армения Серж Саркисян изрази в изпратено послание до президента на Франция Никола Саркози благодарност за одобряването във френския Сенат на закон, който криминализира отричането на геноцидите и в частност арменския геноцид, предаде ИТАР-ТАСС.

Саркисян заяви, че Франция "отново е доказала своето величие и сила, и своята привързаност към общочовешките ценности". Арменският президент подчерта, че вчерашният ден, когато френският Сенат прие закона, "ще бъде записан със златни букви в многовековната история на дружбата между арменския и френския народ". В посланието си Серж Саркисян благодари на Никола Саркози за личната му ангажираност към законопроекта, без която той не би бил одобрен от френския парламент.

От своя страна арменският външен министър Едуард Налбандян нарече гласуването във френския Сенат историческа инициатива, която ще допринесе за предотвратяване на други престъпления срещу човечеството, предаде АФП. „Този ден ще бъде изписан със златни букви не само в историята на приятелството между арменския и френския народ, но и в летописите на защитата на човешките права по света”, посочва министърът в комюнике. Освен това гласуването ще укрепи съществуващите механизми за предотвратяване на престъпления срещу човечеството, се казва в комюникето. Гласуването в Сената е логично продължение на признаването от Франция през 2001 г. на факта, че избиването на арменци е било геноцид.

Париж призова Анкара към хладнокръвие относно закона за арменския геноцид
netinfo

Азербайджан категорично осъжда решението на френския Сенат да криминализира отричането на арменския геноцид, се казва в изявление на външното министерство в Баку, разпространено и цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Азербайджан дълбоко съжалява за приетия на 23 януари от Сената на Франция законопроект, който предвижда наказание за отричането на признатите от закона геноциди, и категорично осъжда това решение", обяви външнополитическото ведомство на Азербайджан. В изявлението му се подчертава, че тези едностранни стъпки на горната камара на френския парламент "противоречат на принципите на демокрацията, на правата на човека, на свободата на словото и на изразяването" и могат сериозно да навредят на участието на Франция в някои регионални проекти и да доведат до "ред неприятни последици".

Външното министерство в Баку обвинява в изявлението си френските парламентаристи, че си затварят очите пред нарушаването на правата на близо милион азери в окупираната от Армения област Нагорни Карабах, като с вчерашното си решение обслужват свои политически цели и "поставят под съмнение обективността на Франция".

Френският парламент окончателно прие закона, след като законопроектът получи подкрепа и в Сената. Законопроектът, предвиждащ наказание от една година затвор и глоба от 45 000 евро за отричане на арменския геноцид, бе приет преди това на 22 декември от френското Национално събрание (долната камара на парламента). Анкара упражни силен натиск срещу приемане на закона.

Текстът предизвика напрежение и дипломатическа криза между Париж и Анкара. Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че Анкара ще наложи нова серия от мерки срещу Франция, ако френският Сенат приеме текста. След одобряването му от Националното събрание Турция замрази политическото и военно сътрудничество с Франция.