/ iStock/Getty images
Произвежданото в Япония уиски, нихоншу (саке) и бира са популярни по целия свят.

Но един бар в Токио се опитва да представи отново както на местните, така и на посетителите вкуса на добуроку, една от най-старите и противоречиви напитки в историята на Япония, предаде CNN.

Пивоварната Heiwa Doburoku Kabutocho се намира в квартал Nihombashi в източната част на Токио. По време на периода Едо (1603 - 1868) тази област процъфтява с преминаването на лодки, превозващи пратки със саке.

Имайки предвид това, Heiwa Shuzou (пивоварна), която от 1928 г. произвежда саке в префектура Wakayama, избра за свой специалитет да бъде doburoku.

Преди да отидете в бара, за да опитате чаша от мистичната напитка, ето какво трябва да знаете за тази историческа, противоречива течност:

enlightenedКакво точно е добуроку?

Историята на добуроку е толкова мътна, колкото и самата напитка.

Често се смята за предшественик на днешното саке. Не е съвпадение, че знаците, съставляващи думата, 濁酒, означават „мътен“ или нерафиниран алкохол. За да се разграничи този тип мътен японски алкохол от този на вездесъщото и прозрачно саке, има две отделни, макар и леко подвеждащи категории: сейшу (清酒), или чисто саке, и добуроку (濁酒).

Следователно саке и добуроку имат една ключова разлика в съответните си производства.

Типичното саке изисква закваска с мая, наречена shubo, и добавяне на три основни съставки – задушен ориз, kouji (мухлясала оризова гъба) и вода – за период от няколко дни.

Въпреки това, когато се прави добуроку, всички те се поставят едновременно със закваската, което води до това, че получената смес е сравнително препълнена със захари. След това захарите започват да разграждат маята, което спира ферментацията много по-рано. В крайна сметка това, което остава, е по-сладка течност с много по-ниско съдържание на алкохол, официално известна като добуроку.

noЗащо добуроку се счита за противоречиво?

Почти толкова дълго, колкото оризът се отглежда в Япония, съществува и добурокуто. Със сравнително проста рецепта – т.е. хвърляне на всичко в пословичния тигел наведнъж – добуроку е било широкоразпространено.

Отворената практика на домашно пивоварство продължава векове наред.

Според Уцуномия Хитоши, директор на Японската асоциация на производителите на саке и шочу (JSS), през 1855 г. е имало 459 производители на добуроку само в Едо (днешно Токио).

И все пак, в резултат на края на периода Едо (1603 г. сл. н. е. - 1868 г. сл. н. е.), всички феодали били принудени да изоставят регионалните си владения в името на централизираното правителство Мейджи, базирано в новата столица Токио. В резултат на 180-градусовата промяна в управлението се появиха силно структурирани институции, включително упълномощен и регламентиран орган за събиране на данъци.

Осъзнавайки, че лицензираните пивоварни и дестилерии са жизненоважен източник на доходи за новото правителство, мерките за ограничаване на домашното пивоварство започнали да влизат в сила.

Utsunomiya казва, че през 1880 г. количеството домашно приготвен алкохол започва да се ограничава, докато през 1882 г. е въведена система за лицензиране. След това, през 1896 г., е бил наложен данък върху алкохола върху всички домашни пивоварни, което завършило с пълната забрана на домашните алкохолни напитки през 1899 г.

По същество всички добуроку, правени оттогава нататък, започват да се наричат ​​мицузошу (密造酒), „тайно произведен алкохол“ или лунна светлина.

Въпреки това, дори по време на тази забрана, добуроку все още можеше да се намери в Япония. Към 2021 г. в страната има 193 заведения, упълномощени да продават добуроку.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня