Кириакос Мицотакис
Кириакос Мицотакис / БГНЕС
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис предупреди, че амбициите на Скопие за присъединяване към Европейския съюз са застрашени, ако Преспанското споразумение бъде нарушавано, предаде БГНЕС.

Мицотакис осъди поведението на новоизбрания македонски Гордана Силяновска-Давкова, която нарече страната си „Македония“, а не с конституционното ѝ Северна Македония, при клетвата си на 12 май.

„Провокативното решение на новия президент на Северна Македония да наруши официалния текст на клетвата си и да нарича страната си с друго име представлява незаконна и неприемлива инициатива. То нарушава Споразумението от Преспа и конституцията на нейната държава. Силяновска също така подкопава бъдещите перспективи на своята страна", написа Мицотакис във Фейсбук.

„Добре известно е, че като опозиция партия „Нова демокрация“ гласува против споразумението от 2019 г. Всъщност тогава предупредихме за проблемите, които ще създадат неговите недостатъци. Като правителство обаче уважихме гръцкия подпис под международен договор, който обвързва страната. За съжаление, последното развитие на събитията потвърждава нашата последователно предпазлива позиция", каза той.

„Гърция отхвърля маневри като тези, с които г-жа Силяновска започна своя мандат. Гърция я призовава да се върне към законните си задължения и поведение, подобаващо на нейната роля. Ние категорично заявяваме, че няма да приемем подобни грешки. И отново подчертаваме, че всеки напредък в двустранните отношения, както и всяка стъпка на Скопие към Европа, зависи от искреното спазване на споразуменията, от правилното използване на конституционното име на съседната държава и, разбира се, от избягването на провокации", подчерта гръцкият премиер.

Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС