/ Gulliver/Getty Images
Европейските и латиноамериканските страни, събрали се в Монтевидео на първо заседание на международната контактна група за Венецуела, призоваха за "свободни президентски избори в тази страна", предаде АФП.
 
Венецуела: Каква е стратегията на Хуан Гуайдо

Групата призовава да се разработи общ международен подход за поддръжка на мирно, политическо, демократично и изцяло венецуелско решение на кризата, което да изключва използването на сила. Решението трябва да бъде намерено посредством свободни, прозрачни и пораждащи доверие президентски избори в съответствие с венецуелската конституция. Това се казва в заключителната декларация на групата след нейната среща. Декларацията бе подписана от всички участници в срещата без Боливия и Мексико.
 

Gulliver/Getty Images


Международната контактна група ще изпрати техническа мисия във Венецуела, която ще помогне за доставката на хуманитарна помощ и ще подкрепи произвеждането на нови избори възможно най-скоро, се допълва документа, предаде ДПА.
 
Хуан Гуайдо: Промяната във Венецуела е съвсем близо

Международната контактна група след 90 дни ще оцени прогреса в уреждането на кризата във Венецуела, заяви дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини след края на срещата на групата, предаде ТАСС.
 

Gulliver/Getty Images


Тя уточни, че 90-те дни не са срок за произвеждане на избори. По думите й след изтичането на 90-те дни участниците в групата ще се срещнат и ще оценят ситуацията в страната, ще вземат решение за по-нататъшни действия или за разпускане на групата.

Контактната група обещава международни гаранции за произвеждане на нови избори, допълни Могерини. "Групата има намерение да изпълни две задачи. Тя ще бъде в тесен контакт с играчите в страната, в региона и в света, за да осигури гаранции за скорошно произвеждане на демократични и свободни президентски избори, а също и да осигури доставката в скоро време на хуманитарна помощ". Могерини каза, че международната група няма да допусне възможността за политизиране на отпускането на хуманитарна помощ.
 
ЕС призова за международна инициатива за решаване на кризата във Венецуела

В срещата участваха Могерини и емисари на осем европейски страни - Франция, Германия, Великобритания, Холандия, Португалия, Испания, Швеция и Италия, както и на пет латиноамерикански страни - Уругвай, Коста Рика, Еквадор, Мексико и Боливия, допълва АФП. Мексико участва в дискусиите, но не е част от групата, уточнява агенцията.
 

Gulliver/Getty Images


Същевременно специалният пратеник за Венецуела на САЩ Елиът Ейбрамс каза, че иска венецуелският президент Николас Мадуро да напусне страната, преотстъпвайки властта на преходно правителство, предаде АП.
 
Ейбрамс каза,че Вашингтон няма предпочитана страна, в която би могъл да отиде Мадуро, но отбеляза, че той има приятели в Куба и Русия. Той каза, че и други страни са предложили да приемат Мадуро, ако се откаже от властта, но не пожела да ги назове.

Европа и светът остават разделени за ситуацията във Венецуела

Ейбрамс разкри, че САЩ са анулирали визите на членове на венецуелското Конституционно събрание като част от натиска над Мадуро да отстъпи властта на лидера на контролираното от опозицията Национално събрание Хуан Гуайдо.
 
Същевременно властите на Венецуела обявиха, че са разкрили планове за преврат с поддръжката на Колумбия и на ЦРУ предаде ТАСС, като цитира венецуелския министър за комуникациите и информацията Хорхе Родригес. Той разказа, че полковникът в оставка от венецуелската армия Освалдо Гарсия Паломо, арестуван за покушение срещу Мадуро миналия август, е признал за подготовката на преврат с подкрепата на колумбийските власти и на ЦРУ.
БТА