/ iStock/Getty Images
Тази седмица беше съобщено, че лекари в Канада са извършили първата в света химиотерапия на неоперабилен мозъчен тумор на дете с помощта на ултразвук, предаде Анадолската агенция.

Надеждата е, че процедурата, извършена по време на клинично изпитване в болницата "SickKids" в Торонто и здравния научен център "Сънибрук", ще доведе до по-добро лечение на мозъчни тумори в последен стадий при децата.

Проблемът при лечението на мозъчните тумори е т.нар. кръвно-мозъчна бариера - защитна мрежа от клетки, която може да попречи на лекарите да достигнат и да лекуват области в мозъка, твърдят лекарите.

При първата медицинска операция лекарите използват фокусирана ултразвукова технология, за да отворят временно бариерата със звукови вълни, което позволява на лекарство да премине през нея и да лекува тумора.

"Фокусираният ултразвук е иновативен и неинвазивен подход за по-ефективно доставяне на химиотерапия директно до тумора", казва в изявление д-р Нир Липсман, директор на Центъра за невромодулация "Харкуейл" в Сънибрук.

"Нашата надежда е, че тези продължаващи изследвания ще ни доближат до усъвършенстване на лечението, което да помогне за промяна на хода на заболяването."

Заболяването се нарича Дифузен вътрешен понтийски глиом (DIPG). То е най-често срещаната форма на мозъчен тумор при деца под 15-годишна възраст.

"Сегашното лечение на DIPG се ограничава до облъчване, което може да забави развитието на тумора за определен период от време, но няма по-дългосрочен ефект", казва д-р Джеймс Рутка, директор на Центъра за изследване на мозъчните тумори "Артър и Соня Лабат".

"Технологията за фокусиран ултразвук е обещаваща стратегия за доставяне на лекарства, която ни помага да проникнем през кръвно-мозъчната бариера по нов начин. Провеждането на това изпитване ще ни помогне да изградим нови и иновативни начини за лечение на деца с DIPG", каза той.

Ще бъдат проведени допълнителни проучвания с 10 пациенти на възраст между 5 и 18 години, които имат DIPG.
БГНЕС