Какъв е залогът на изборите в Сърбия
Какъв е залогът на изборите в Сърбия / снимкa: БГНЕС

От днешния втори тур на президентските избори в Сърбия ще зависи накъде ще поеме страната - дали напред към европейското си бъдеще или ще прегърне принципите на национализма и изолацията, коментира Дойче Веле.

Залогът е твърде висок, макар Европейският съюз да се опитва да омаловажи целия драматизъм на тези избори. Аргументът е, че още на срещата на върха в Солун през 2003 година всички балкански страни, в това число Сърбия получиха уверения, че имат място в ЕС, и че ще бъдат приети, когато изпълнят критериите за членството.

От 2005 година ЕС и Сърбия преговарят за сключването на Споразумение за стабилизиране и асоцииране, което се разглежда и като първа стъпка към бъдещото членство в общността, припомня Дойче Веле. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен смята, че този документ може да бъде подписан скоро, главно заради това, че Сърбия е на път да осигури пълно съдействие на Международния трибунал за военните престъпления в Хага, което стана повод за отлагане на подписването на Споразумението с Белград на последната среща на европейските външни министри. Холандия и Белгия наложиха вето.

Спорен засега остава въпросът дали преди сключването на споразумението Белград трябва най-напред да изпрати в Хага издирвания военнопрестъпник Радко Младич.

Напоследък ЕС гледа със загриженост заздравяването на връзките между Белград и Москва и огромните инвестиции на концерна "Газпром" в Сърбия. Ако Белград остане проводник на руските интереси на Балканите, това няма много да се впише в стратегията на ЕС за европейска интеграция на всичките страни от бивша Югославия, посочва още Дойче Веле.

В звуковия файл можете да чуете повече за изборите в Сърбия от кореспондента на БТА Николай Коев.