Оспорван втори тур на изборите в Сърбия
Оспорван втори тур на изборите в Сърбия / снимки: БГНЕС

В Сърбия се провежда вторият тур на президентските избори. Кандидатите за поста са сегашният президент Борис Тадич и кандидатът на крайните националисти Томислав Николич.

На първия тур на изборите на 20 януари Николич излезе победител с 39,99 процента от гласовете, а за Тадич гласуваха 35,39 процента от избирателите.

Избирателната активност достигна рекордните 61 процента, а с оглед на важността на изхода от втория тур се очаква още по-голяма мобилизация на избирателите. Избирателните секции са отворени от 8 ч българско време и ще затворят врати в 20 ч.

В последното си проучване на общественото мнение, чиито резултати бяха оповестени на 30 януари, неправителствената организация Център за свободни избори и демокрация прогнозира, че прозападният кандидат на Демократическата партия Борис Тадич би получил около 100 000 гласа повече от Николич. От неправителствената организация предупредиха, че в изборната нощ няма да съобщават прогнозни резултати, ако разликата в гласовете е под 100 000.

В навечерието на вота премиерът и лидер на Демократическата партия на Сърбия Воислав Кощуница поднесе изненада, след като той и лидерът на Нова Сърбия Велимир Илич решиха да не подкрепят нито един от двамата кандидати на втория тур.

И Тадич, и Николич са категорични, че ще се борят за запазването на Косово в състава на Сърбия. Според Тадич Косово и евроинтеграцията на Сърбия са два напълно отделни въпроса.

Николич пък смята, че ЕС определя отделянето на Косово като условие за евроинтеграцията на Сърбия. Косово обаче съвсем скоро се очаква да обяви независимост и новият президент на Сърбия веднага ще бъде изправен пред тежкия въпрос как да се реагира на този акт.

Над три хиляди наблюдатели са акредитирани за втория тур на президентските избори в Сърбия. По-голямата част са от от сръбския Център за свободни избори и демокрация. ОССЕ е изпратила 23-ма наблюдатели, руската Дума - осем, а Междупарламентарната асамблея на ОНД - трима. По един наблюдател имат посолствата на САЩ и Великобритания.

В звуковия файл можете да чуете повече за изборите в Сърбия от кореспондента на БТА Николай Коев.