Победителят в Сърбия ще стане ясен на втори тур
Победителят в Сърбия ще стане ясен на втори тур / netinfo
Кандидатът на Сръбската радикална партия Томислав Николич води с 39,6 процента от гласовете, след преброяване на 85 на сто от бюлетините от състоялите се вчера президентските избори, обяви ЦИК, цитирана от Ройтерс. Настоящият президент на Сърбия и кандидат на Демократическата партия Борис Тадич получава 35,5 процента от гласовете.

След оповестяването на първите резултати и двамата изразиха увереност в победата на втория тур на 3 февруари.

Общо в изборите участваха девет кандидати. В първото си изявление от щаба на сръбската Радикална партия Николич заяви, че Сърбия е разбрала неговото желание за промяна.

Анализатори посочват, че от изхода на изборите в значителна степен ще зависи, в каква посока ще се развива Сърбия. Тяхната роля е особено важна, защото те се провеждат в навечерието на очакваното обявяване на независимостта на населената с албанци сръбската провинция Косово.

Тадич и Николич са единни в неприемането на независимостта на Косово, но техните позиции се различават в детайлите, коментира Би Би Си. Настоящият президент, известен като привърженик на западните ценности и присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, се обявява за намирането на компромисно решение, приемливо за двете страни, подчертавайки, че Белград „няма да прибягва към насилие и война“.

Николич построи предизборната си кампания на остра антизападна риторика и призова за ориентация към Русия и Китай. Освен косовския проблем, голямо значение имаха въпросите, свързани с повишаването на жизнения стандарт, борбата с безработицата и корупцията.