В разгара на пандемията от коронавирус, разтърсила целия свят, ви срещаме с д-р Сонам Дордже, водещ тибетски лекар, диагностик и лечител, за да разберем неговото лично мнение за това може ли и как тибетската медицина да се бори с COVID-19.

Д-р Сонам Дордже е роден през 1972 г. в Северна Индия, завършил е Тибетския медицински институт "Чагпори". Две години специализира фармакология – изготвяне на тибетски лекове, както и пулсова диагностика при големия тибетски лекар и будистки учител Трогауа Ринпоче. 

Той идва за първи път в България през ноември 2001 година. Посещава многократно нашата страна и от 2016 г. работи успешно за превенцията на различни заболявания в популярен тибетски център в София

Участва в семинари, посветени на традиционната тибетска медицина и астрология и извършва консултации по тибетско здраве. Преподавател в Медицинския институт. Усъвършенства знанията си в клиниката на един от личните лекари на Н.Св. Далай Лама. Ежегодно е канен за участие на Световния форум на тибетските лекари в Дарамсала. Ето какво каза той за  пандемията от коронавирус:

Според СЗО в тибетския автономен регион е потвърден един случай на заразен и един оздравял. Как ще коментирате това?

Относно Тибет данните, които се представят не съм сигурен, че са коректни, защото Тибет в момента е част от Китай, а както знаем целият свят критикува Китай за реакцията и неточните данни, които изнесоха.

Роден сте в Индия. Какви мерки са предприети там и дали те са достатъчно ефективни според вас?

Наскоро се върнах от Индия и по това време този вирус не беше толкова разпространен там. От време на време проверявам какво се случва, защото роднините ми живеят там и малко се притеснявам за тях. Така че от 24 март до днес... има тотален локдаун. Не можеш да излизаш навън, има само определени часове, около 2-3 часа, в които можеш да пазаруваш и после трябва да се прибереш. Ако не го направиш, полицията ще те хване, а те са много строги. И трябва да са така, защото там живеят около 1 милиард и 300 милиона души, така че ако мерките не са строги, няма как да контролираш хората и съответно разпространението на вируса. Освен това правят и много тестове. Чух че в Раджастан и околността се правят тестове всеки ден и досега има само 38 заразени с COVID-19 и един смъртен случай.

Може ли тибетската медицина да се бори с вируса?

Според традиционната тибетска медицина коронавируса попада в групата на епидемичните заболявания, описани в отделен раздел – глава 18 от нашите книги. Така че, по отношение на Корона вируса, ние не можем да определим самият вирус, но по пулс, урина и език можем да уловим специфичните симптоми. Така можем да определим дали човек страда от Корона вирус или нещо друго. Това заболяване е комбинирано с определен вид треска, на тибетски се казва "ма мин па", което означава "неузряла треска". Флегмата е студена и затова трябва да даваме билки със загряващо действие, които да премахнат студа в тялото.

Симптомите включват втрисане, лоши сънища, апетитът става променлив, човекът има нужда да стои на слънце, на топло и да се загрява. Китките и глезените са болезнени и сред симптомите се проявява и тревожност. 

Билките, които използваме не са специфични за коронавируса. Първо, даваме билки за детоксикация, за да премахнем треската и по-късно даваме т.нар."скъпоценни" билки. С билките се опитваме да премахнем треската, да облекчим дишането, да защитим белите дробове и най-важното да подсилим имунната система, за да може тялото да намери сили да се бори само с вируса.

Как за първи път от десетилетия насам Хималаите могат да бъдат видени от някои части на Индия?

Да, аз също чух новината и видях снимки, защото сега хората си стоят в къщи, всичко е спряло, фабриките не работят и замърсяването намалява, въздухът става по-чист и гледката става ясна. Земята е наша майка и ние трябва да се грижим за нея, не само нашето поколение, но и следващите. Хората например вместо автомобили могат да започнат да използват повече колела или да се движат пеша, може да се засаждат повече дървета, да не използваме толкова пластмаса и да сме по-близо до природата. Това е наша отговорност, ние рушим и не се грижим за природата и затова можем да се сблъскаме с различни болести. 

Как виждате света в близките месеци? Вашето послание?

Бих казал, че който и да се сблъска с този проблем, не трябва да изпада в паника и да се тревожи, да се страхува, защото това ще повлияе на имунната система. Когато тя отслабва, ние не можем да се борим. Има една английска поговорка "Когато има желание, има и начин", т.е. всеки проблем има решение.  В тази критична ситуация след лошото ще дойде и добро. Така че, не губете надежда, не се стресирайте излишно, не се паникьосвайте, а се опитайте да се насладите на времето, което прекарвате със семейството си и близките, защото когато сме твърде натоварени, нямаме достатъчно време за тях. Бъдете здрави, пазете се, наслаждавайте се на живота и от здравна гледна точка хранете се редовно, тъй като когато не се храним редовно, това отслабва имунната ни система и по-лесно да се разболеем и бъдете щастливи, споделя още д-р Дордже.