/ Thinkstockphotos
Израелският парламент прие закон, който забранява на правителството да отстъпва израелския суверенитет над която и да било част от Ерусалим без одобрението на поне 80 от 120-те депутати, съобщи АП.

Законът бе приет с 64 на 51 гласа и още повече намалява шансовете за решаване на израелско-палестинския конфликт чрез създаване на две държави. Целта е да се затрудни преминаването под палестински суверенитет на някои райони на Ерусалим в рамките на бъдещо мирно споразумение, отбелязва АФП.

Турчин тръгна пеша от Истанбул за Йерусалим (СНИМКИ)

Освен това законът променя дефиницията за община в Ерусалим, което позволява някои квартали на града с палестинско мнозинство да бъдат обявени за общини под израелски контрол.

Самият закон обаче може да бъде отменен с обикновено мнозинство, което го прави до голяма степен символичен. Кнесетът прие законодателния акт на фона на силното напрежение след признаването от президента на САЩ Доналд Тръмп на Ерусалим за столица на Израел на 6 декември, отбелязва АП.

Този ход на Тръмп ядоса палестинците, които искат Източен Ерусалим за столица на бъдещата си държава. По-голямата част от международната общност не признава израелския суверенитет над Източен Ерусалим, завладян от израелците по време на Шестдневната война през 1967 г. Израел смята целия Ерусалим за своя столица.

Тръмп плаши да спре помощта за страните, които са срещу решението му за Ерусалим

"Гарантирахме единството на Ерусалим", написа в Twitter след гласуването министърът на образованието Нафтали Бенет, лидер на партията "Еврейски дом". Законопроектът бе внесен от депутатка от тази партия. Опозиционният депутат Дов Хенин осъди закона, който по думите му "ще попречи на мира" и изрази опасение, че той ще доведе до "кървава баня".

Генералният секретар на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) Саеб Еракат заяви, че израелците приемат подобни решения, защото са подкрепяни от САЩ. "Американската администрация възприема позициите на окупатора", заяви той и увери, че палестинците "ще се борят срещу американските и израелските опити за налагане на решения".

Историята на Ерусалим: от 1000 г. пр. Хр. до днес

В изявление на канцеларията на палестинския президент Махмуд Абас се казва, че решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и приетият днес закон са равносилни на "обявяване на война на палестинския народ и на неговата политическа и религиозна идентичност". "Този проект е опасен за бъдещето на региона и на света", се казва още в изявлението.
Управляващото ивицата Газа палестинско ислямистко движение Хамас призова Абас да обяви края на мирните споразумения от Осло, а ООП да отмени признаването си на Израел.
БТА