/ БГНЕС
Ядрените държави трябва по-добре да се придържат към отговорностите си за разоръжаване
Усилията за постигане на ядрено разоръжаване и неразпространение на ядрените оръжия са в криза, заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от ДПА и АП.
"Това е заплаха за световния мир. Трябва да противодействаме на това негативно развитие", каза той на конференция в Стокхолм.

ООН: Рискът от ядрена война е най-висок от времето на Втората световна война

Еднодневната конференция, събрала в шведската столица представители на петнайсетина неядрени държави, включително Германия, Канада и Япония, цели да насърчи ядреното разоръжаване. "Добре е, че много страни искат да запазят и да подсилят неразпространението", добави Маас. По думите му ядрените държави трябва по-добре да се придържат към отговорностите си за разоръжаване.

Според домакините дискусиите на срещата ще се съсредоточат върху Договора за неразпространение на ядрени оръжия. "Договорът е крайъгълен камък на международните действия за разоръжаване и неразпространение", коментира външният министър на Швеция Маргот Валстрьом пред шведската телевизия. "Не искаме да започнем с отправяне на покани към страни, които могат да ни попречат да се придвижим напред. Искахме да съберем амбициозни държави, които желаят да направят нещо", поясни тя.

БГНЕС

Сред другите теми са конференцията са как да се повиши прозрачността на ядрените арсенали и как да се намали рискът от ново дислоциране на ядрени оръжия. На срещата в Стокхолм са поканени Аржентина, Етиопия, Германия, Индонезия, Испания, Йордания, Канада, Казахстан, Нова Зеландия, Норвегия, Финландия, Холандия, Швейцария, Южна Корея и Япония.
БТА