/ БГНЕС
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред пленарната зала в Страсбург, че за да бъдат отпуснати парите на Полша по нейния План за възстановяване и развитие, тя трябва да изпълни трите условия, свързани с независимостта на съдебната система, съобщава БНР.

Фон дер Лайен поясни, че на първо място, дисциплинарната камара, трябва да бъде разпусната и заменена от независим и безпристрастен съд, второ, дисциплинарният режим да се реформира и трето, всички съдии, засегнати от решенията на дисциплинарната камара да получат възможността случаите им да бъдат преразгледани от нова камара в рамките на ясен график и на основата на нов режим, в който да няма неуместна намеса.

Тя подчерта:

"Нека бъда много ясна. Тези три ангажимента, превърнати в крайъгълен камък, трябва да бъдат изпълнени, преди да бъде направено каквото и да било плащане. Знам, че някой от вас са скептични, но нека ви уверя, че никакви пари няма да бъдат наредени, докато не бъдат предприети тези реформи. Планът е публично оповестен".

В края на октомври миналата година Съдът на ЕС осъди Полша да плаща по 1 млн. евро на ден за това, че не е спряла дейността на дисциплинарната камара.

Тези дни се разбра, че трима евродепутати от "Обнови Европа" - София ин'т Велд, Ги Верховщадт и Луис Гарикано обсъждат възможността да поискат оставката на цялата Комисия заради даването на зелена светлина на плана на Полша.

Като припомни, че до този момент Полша не е изпълнила нито едно от решенията на Съда на ЕС, София ин'т Велд се обърна към Фон дер Лайен с думите:

"През 2019 година тази институция, госпожо председател, ви даде вот на доверие.  Това направих и аз. Но вотът на доверие е безсмислен, ако е необратим, защото ни оставя без лостове. За мен е ясно, че ако направите каквито и да било плащания на Полша, без тя да изпълни всички критерии, то тогава ще загубите доверието ми".  
БНР