/ istock
Фердинанд Маркос-младши, филипинският президент, отново отправя предупреждение към Китай във връзка с новите регулации, които Пекин имплементира, определяйки действията на държавата като „ескалация.“

Китай прие нова политика да задържа предполагаеми „нарушители“ в Южнокитайско море, в район на оспорвани граници и включително във филипинската икономическа зона.

Маркос-младши заяви, че китайските регулации представляват „ескалация“ на напрежението в оспорвания район, предаде Филипинската новинарска агенция (ФНА).

Президентът заяви, че заплахата на Китай представлява обезпокоително развитие на ситуацията.

„Новата политика на заплаха за задържане на собствените ни граждани е нещо различно. Такава е ескалация на ситуацията. Става много обезпокоително,“ добави Маркос-младши.

Той заяви, че наложената от китайския президент, Си Дзинпин, забрана за риболов в региона е „просто продължение на неговите претенции“ за морската зона.

Миналата година филипинския президент определи политиката на Китай срещу предполагаемите „нарушители“ като „неприемлива,“ и обеща, че Филипините ще предприемат всякакви мерки, за да защитят гражданите си.

Според съобщения в медиите, Китай е упълномощил бреговата си охрана да задържа чуждестранни нарушители без съдебен процес в срок до 60 дни, ако пресекат това, което Пекин смята за негови граници.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Иванова/БТА