/ iStock/Getty Images
Сравниха казуса със нахлуването в Ирак през 2003 г.
Външните министри на страните от Европейския съюз предупредиха да не се правят прибързани заключения относно скорошните бомбени атаки срещу два танкера в Оманския залив, за които САЩ Великобритания, Саудитска Арабия и Израел обвиняват Иран, предаде ДПА.

Преди днешната срещата на Съвета по външни работи на ЕС в Люксембург шефът на дипломацията на ЕС Федерика Могерини каза, че не е времето да се прибягва към прибързани действия без точна информация. "Необходими са максимална сдържаност и благоразумие", подчерта тя.

Федерика Могерини
iStock/Getty Images

Германският външен министър Хайко Маас каза, че Берлин все още не е стигнал до окончателно заключение кой е виновен. "Знаем за сведенията на американското и на британското разузнаване, сравняваме ги с нашата информация. Ние също събираме данни и ще ги обменим с нашите партньори. По такива въпроси е необходима щателност", каза Маас. Той призова всички страни в региона да дадат принос за деескалация на напрежението. "Всички казват: не искаме война, но никой в действителност не прави нищо за това. Така не става. Дойде време за дипломация", подчерта Маас.

САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкерите пред Съвета за сигурност на ООН

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн, цитиран от ДПА, припомни случая с нахлуването в Ирак през 2003 г., което бе оправдано с оказала се погрешна информация на западните разузнавания за наличие у Ирак на оръжия за масово унищожение. Той подкрепи призива на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за независимо разследване на инцидентите с танкерите. 

"Съветът за сигурност на ООН трябва да проведе международно разследване, иначе за какво е нужен той? Европейският съюз подкрепя и смята за необходимо провеждането на такова разследване", подчерта Аселборн. По неговите думи, нарастването на напрежението в Близкия изток се подхранва от противоборството между Иран и Саудитска Арабия и призова да не се допусне военен конфликт между тях, който би бил глобална катастрофа.

Кой стои зад атаките срещу петролни танкери в Оманския залив?

Няколко външни министри посочиха, че този въпрос трябва да бъде отделен от опитите да се спаси ядреното споразумение с Иран, след като САЩ се оттеглиха от него преди година. "Ако се опитаме да сложим всички проблеми в един пакет, се получава голяма бъркотия", каза словашкият външен министър Мирослав Лайчак.
БТА