Джорджа Мелони
Джорджа Мелони / Gulliver/Getty Images
Жителите на САЩ празнуват факта, че певицата Тейлър Суифт бе обявена за личност на годината вчера от сп. „Тайм”, но италианците имат също повод за празнуване. Италианският премиер Джорджа Мелони е на четвърто място в годишната класация на сп. „Форбс” за 100-те най-влиятелни жени в света през 2023 г., обобщават италианските медии Ти Джи ком 24 и Скай Ти Джи 24. Те припомнят, че Мелони е и единствената жена лидер на страна от Г-7 - групата на седемте най-големи икономики в света.

В класацията на „Форбс” за втора поредна година начело е председателката на Европейската комисия, германката Урсула фон дер Лайен. Следват я съответно на второ и трето място управителката на Европейската централна банка, французойката Кристин Лагард и вицепрезидентката на САЩ Камала Харис.

На пето място в класацията на „Форбс”, точно след Мелони, се появява американската певица Тейлър Суифт, постигнала тази година голям скок в класирането, след като миналата година беше едва на 79-о място.

Италианските медии отчитат, позовавайки се на „Форбс”, че през 2023 г. редиците на най-влиятелните жени в политиката са се свили. Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн подаде оставка още миналата зима. После дойде изборното поражение на партията на премиерката на Финландия Сана Марин, която също обяви, че се оттегля от финландската политика. Първият министър на Шотландия – Никола Стърджън, също се оттегли от поста си през настоящата година. Мандатите на други две лидерки – на тайванската президентка Цай Ингвен и на словашката президенткта Зузана Чапутова -  приближават към края си.

Дамите на първите четири места в класацията на „Форбс” са на такива работни постове, които неизбежно ги поставят в позиция да търсят решения на глобални кризи.  За две от тези лидерки – Фон дер Лайен и Харис следващата 2024 г.  обаче ще бъде годината, в която те ще се борят за преизбиране на постовете си.

Преди десетилетие пет жени ръководеха страни, попадащи сред 25-те водещи икономики в света, но днес само една е начело на страна сред 25-те водещи икономики в света, допълват италианските издания  и посочват, че това е Мелони, което прави класирането й на четвърто място в класацията на 100-те най-влиятелни жени на „Форбс” още по-престижно.

Днес само 13 страни от 193 страни членки на ООН имат правителства, оглавявани от жени, констатират още италианските медии, като се позовават на анализ на „Форбс”.

Иначе сред влиятелните жени през 2023 г. попада и певицата Бионсе, която е на 36-о място, директорката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, която е на 12-о място, филантропката Мелинда Гейтс, която е на 10-о място,  министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън, която е на 27-о място и .... куклата Барби, която е на позиция номер 100.  Последното, колкото и странно да е, се дължи на феноменалния успех на американския филм „Барби”.

Що се касае до победителката в класацията за личност на годината на сп. „Тайм”  Тейлър Суифт  италианската медия Ти Джи Ком 24 напомня, че и това е своеобразна италианска победа. Според изданието „Кориере дело медзоджорно” Суитф има италиански корени и мечтае да посети тази страна. През 1876 г. нейният прадядо Балди е потеглил от италианския град Кастелнуово Чиленто към САЩ, за да търси късмета си там. За италианските корени на Тейлър Суифт пише в книгата на Чарлз Дъгласнън „Филаделфийският крал на Малка Италия”. В нея се разказва, че в Америка прадядото на Тейлър Суифт  - Балди, се сдобива с дъщеря на име Роза, която се жени два пъти. Вторият й съпруг е  полковник Арчи Дийн Суифт. От този брак Роза има три деца – Арчи, Дъглас и Скот. Скот Суифт е бащата на Тейлър Суифт.

А що се касае до Джорджа Мелони, неотдавна друго влиятелно издание – „Политико”, я постави в своята класация за личности на годината в Европа, припомнят „Кориере дела сера”, „Вирджилио нотицие”, „РАИ нюз”  и Ти Джи Ком 24. Там Мелони оглави категорията за дейните лидери, тоест категорията на онези лидери, които вършат нещата, които са се зарекли, че ще свършат. В тази категория на второ място  е поставена Урсула фон дер Лайен, на трето място френският  президент Еманюел Макрон. Следват ги украинският президентски съветник Андрий Ермак,  турският президент Реджеп Тайип Ердоган, еврокомисарят Марош Шевчович, френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен, управителката на ЕЦБ Кристин Лагард и лидерът на британските лейбъристи Киър Стармър.

Изданието има още две категории, в които класира лидери в Европа и това са категориите на „лидерите-мечтатели” и категорията на онези, които нарушават общоприетото спокойствието и всяват смут с решенията и действията си. В първата от тези категории начело е украинският президент Володимир Зеленски, следван от руския опозиционер Алексей Навални, който е в затвора,  от френския вътрешен министър Жералд Дарманен, от председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, от лидерката на ирландската партия „Шин Фейн” Мери Лу Макдоналд, от чешкия премиер Петър Павел, от председателя на Международния олимпийски комитет Томас Бах, от бившия британски евродепутат, подкрепял ревностно идеята за Брекзит, Найджъл Фараж и от испанската футболистка Хенифер Ермосо.

В категорията на „Политико” на евролидерите, всяващи смут с действията си или нарушаващи общоприетото спокойствие, начело е управителката на Руската централна банка Елвира Набиулина,  следвана от  бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, от унгарския премиер Виктор Орбан,  от германската външна министърка Аналена Бербок, от председателя на Европейската народна партия Манфред Вебер, от лидера на фламандската партия „Влаамс беланг” Том Ван Грикен, от предстоящия  представител на ЕС в САЩ, литовката Йовита Нелюпшене, от грузинския олигарх и бивш премиер Бидзина Иванишвили и от лидера на „Алтернатива за Германия” в Тюрингия Бьорн Хьоке.

Отделно от тези три категории „Политико” определя ежегодно и най-влиятелната личност в Европа и сега това е бившият председател на Европейския съвет и лидер на най-голямата полска опозиционна партия Доналд Туск.
Габриела Големанска/БТА